A Microsoft hamarosan egy újabb verziót fog kiadni Windows 10 operációs rendszeréből, követve annak éves frissítési ciklusát. Az új, 22H2 verzióról ugyanakkor a héten egy meglepő dolog derült ki: az, hogy nem sok minden változásra számíthat majd, aki felrakja gépére.

Csak a verziószámot növeli

Az új verzió ugyanis a jelek szerint semmilyen felhasználói szemmel is észrevehető fejlesztést nem hoz a Windows 10 működésébe, mindössze megnöveli annak verziószámát. Legalábbis erről számolnak be azok, akik némi trükközéssel már felrakták az új verzió a napokban elérhetővé vált telepítőcsomagjait gépükre, amik a jelek szerint csak kisebb "engedélyező" jellegű frissítőpakkok.

A Windows 10 22H2 látszólag csak a verziószámot növeli, nyilvánvaló fejlesztést viszont nem hoz a rendszer működésébeA Windows 10 22H2 látszólag csak a verziószámot növeli, nyilvánvaló fejlesztést viszont nem hoz a rendszer működésébe

Bár ezeket már korábban is alkalmazta a Microsoft olyan frissítések esetében, amik fejlesztéseit már hónapokkal előtte leküldte a célgépekre, és amiken a mindenkori úgymond verziófrissítés valójában csak engedélyezte ezeket, a gépeken már régebb óta, de szunnyadó állapotban megtalálható újdonságokat, a mostani nem ilyennek ígérkezik. Itt ugyanis egyelőre nem tudni olyan fejlesztésről, amit aktiválnának ezek a csomagok a verziószám léptetésével együtt.

A Windows 11 a jövő

A dolog abból a szempontból érthető, hogy már nem a Windows 10, hanem a Windows 11 az operációs rendszer-család legújabb verziója, és a Microsoft jellemzően utóbbiba vezeti be a friss fejlesztések zömét. Ugyanakkor az így is kellemetlen meglepetés lehet a Windows 10-felhasználók számára, hogy ők nem számíthatnak érdemi fejlesztésekre az általuk használt OS-ben, annak ellenére sem, hogy az a Microsoft még legalább három évig, 2025-ig támogatni fogja.

Ez alól az egyetlen kivételt az olyan fejlesztések jelenthetik, amik az operációs rendszertől függetlenül frissülő komponenseket, mint pl. egyes, a Microsoft Store-ból letölthető alkalmazásokat érintik, és amik talán a Windows 10-felhasználók számára is elérhetővé válhatnak majd a jövőben.

Ugyanakkor azok, akik újabb és újabb funkciók megjelenését várják el rendszerüktől, illetve nem elégednek meg azzal, amit a Windows 10-ben kapnak jelenleg, kénytelenek lesznek a Windows 11-re átváltani - mert a jelek szerint a Microsofttól előbbihez már leginkább csak biztonsági foltokra és hibajavításokra számíthatnak.