A Firefox böngésző a héten megjelent legújabb, 102-as verziója egy olyan új fejlesztéssel érkezik, ami nagyon mérgessé teheti Mark Zuckerberg-et, ám annál boldogabbá a követésüktől irtózó webezőket. A szoftver új kiadása ugyanis automatikusan képes megakadályozni, hogy különböző szolgáltatások - mint pl. a Facebook - kövessék a felhasználók akkor is, ha azt egyébként az utóbbiak által beállított sütiszűrési szabályok nem engednék meg.

A fejlesztők által "Query Parameter Stripping"-nek hívott funkció nemes egyszerűséggel eltávolítja a webes címekből azokat az árulkodó kódokat, amik erre lehetőséget adnak. Ezek között ott van a Facebook-felhasználók által jól ismert "fbclid" - ami ráadásul egyes céloldalaknál működési zavarokat is okozhat -, de más oldalak hasonló azonosítói, is amik egyértelműen azonosítják az átkattintó felhasználókat a céloldalakon is, akkor is, ha sütik segítségével ezt nem tudnák megtenni.

Az új funkció a Firefox már meglévő Tracking Protection, azaz, követésvédelmi eszköztárát egészíti ki, de alapból nincs bekapcsolva. Ugyanakkor ha utóbbi szintjét a felhasználó emeltre vagy szigorúra állítja, a böngésző automatikusan eltávolítja az árulkodó kis kódokat, mielőtt megnyitná a hozzájuk kapcsolódó címeket - ezáltal meggátolva a felhasználók követését ezen a módon is.

A Firefox 102 egyébként egy másik új opcióval is rendelkezik, aminek bekapcsolásával meg lehet kérni, hogy ne nyissa le újra és újra a letöltőpanelt az eszközsorról egy-egy letöltés elindításakor. Így annak megkezdése és folyamata csak az eszközsoron megjelenő ikonon látható majd - ami azonban éppen elég lehet azok számára, akik nem szeretik ha állandóan az orruk elé ugrik valami böngészés közben.