Július 1-ével - a korábban jó előre bejelentetteknek megfelelően - a Magyar Telekom lekapcsolta 3G-s hálózatát az egész ország területén. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltató azon ügyfelei, akik csak a 3G-s kommunikációra képes mobiltelefonnal rendelkeznek, gyakorlati szempontból elvesztették a mobilnet használatának képességét készülékeiken - illetve, csigalassú sebességekkel kell számolniuk.

Nagyon belassul az adatátvitel

A 3G-s hálózat megszűnésével ugyanis ezek a készülékek csak a 2G-s csatornán tudnak majd a továbbiakban kommunikálni, ami a modern webezéshez használhatatlan, alig 0.1 Mbps-es adatátviteli sebességet tud csak biztosítani még ideális körülmények között is. Ez a ráta mellett egy-egy tipikus mai weblap letöltése akár több percbe is telhet - legalábbis elméletileg, mert a lassú letöltés miatt gyakran a kiszolgálók megszakítják a kapcsolatot, mielőtt a weblap a telefonokra érkezhetne.

A probléma természetesen nem érinti a 4G-re is képes telefonokat, hiszen azok továbbra is gond nélkül működnek, méghozzá a jóval nagyobb átviteli sebességen. A 3G lekapcsolása a Telekom szerint kevés ügyfelüket érinti, mivel a hangforgalomnak csak 2,3 százaléka, az adatforgalomnak pedig mindössze 0,84 százaléka zajlott a most elérhetetlenné vált 3G-s hálózaton.

A környezetet is védi a 3G megszűnése

A 3G lekapcsolása környezetvédelmi célokat is szolgál, mivel energiahatékonyabbá teszi a mobilos kommunikációt. A szolgáltatónak is kevesebb berendezést kell üzemeltetnie, ráadásul a készülékek is kevesebb energiát használnak a 4G-s csatornán, amin egy byte átviteléhez szükséges energia csak alig egy ötöde a 3G technológia által igényeltnek.

Az NMHH az év elején lakossági programot is indított az elavult készülékek cseréjéhez, aminek keretében több tízezer forintos támogatást lehetett kapni a magyar államról az érintett mobilok helyett új, modernebb telefonok vásárlásához.