Az Intel a héten kénytelen volt elismerni, hogy komoly problémákkal szembesülhetnek azok a felhasználók, akik alig fél éve piacra került legújabb, 12. generációs Core processzoraira épülő gépeken próbálnak meg webezni. Ezeken a masinákon ugyanis mind a Chrome, mind az Edge használata esetén szaggatással, akadással és lassú működéssel szembesülhetnek.

Egészen pontosan azokat a felhasználókat érinti a probléma, akik a szóban forgó lapkák Intel UHD Graphics 770-es integrált grafikus áramköreit - tehát asztali gépek esetében az alaplapi csatlakozókat, laptopoknál a beépített kijelzőt - használják a megjelenítésre, és gépükben még hagyományos merevelmezt használnak. Az Intel által a szóban forgó chipekhez szállított meghajtóprogramban ugyanis a jelek szerint valami bug van, és emiatt a szóban forgó böngészők pl. csak több másodperces késleltetéssel reagálnak a kattintásokra, görgetés esetén pedig látszólag lefagyhatnak, illetve ugrálhatnak.

Az Intel 12. generációs Alder Lake processzorai már többedszer okoznak problémákatAz Intel 12. generációs Alder Lake processzorai már többedszer okoznak problémákat

Az Intel szerint azok a felhasználók, akik belefutnak az említett problémákba, próbálják meg frissíteni böngészőiket a legújabb verzióra, majd lefrissíteni a gépet a Windows Update-en keresztül. Ha ez sem segít, a cég az Intel grafikus meghajtók "tiszta" újratelepítését ajánlja. Akiknél ez sem vezet megoldáshoz, az Intel szerint le kell tiltaniuk a hardveres gyorsítást a böngészőjükben (ami nyilván jelentős lassulást okoz majd maga is), vagy merevlemezüket SSD-re cserélni - amit pedig az illetők pénztárcája bánhat.

A mostani egyébként nem az első alkalom, hogy kiderül: bizonyos szoftverek nem működnek jól az Alder Lake processzorokon. Nem sokkal a chipek kiadása után a felhasználók jelentős része arra kezdett el panaszkodni, hogy nem tudja elindítani játékait az új lapkákkal működő gépeken, mert azok másolásvédelme törési kísérletet érzékelt.