A Microsoft a jelek szerint a közelmúltban visszavonta azt, még az év elején bejelentett intézkedését, aminek keretében alapértelmezésben letiltottá tette mindenfajta VBA makró futtatását Office csomagja alkalmazásaiban. Utóbbit korábban számos vírus, kártevő és támadókód használta ki arra, hogy bejusson a gyanútlan felhasználók gépére - így a tiltás érthető volt, de annak visszacsinálása már nem.

Márpedig az Office legújabb változatában pontosan ezt tette a cég, és alapértelmezésben ismét futtathatóvá tette a Word, Excel és más Office-dokumentumokba ágyazott makrókat. Az intézkedést a Microsoft ráadásul nem verte nagy dobra, hanem azt egy szemfüles felhasználó vette észre, aki pont az új biztonsági változtatásról próbált volna készíteni egy YouTube-videót - és meglepetten tapasztalta, hogy az Office alkalmazások nem úgy működnek, ahogy kellene neki.

Ezt aztán megírta Microsoft támogatási fórumába, ahol a cég egyik képviselője megerősítette: valóban visszavonásra került a korábbi biztonsági szigorítás - ennek okaként pedig a felhasználói visszajelzéseket jelölte meg. Ugyanakkor elismerte, hogy hiba volt nem kommunikálni erről megfelelően, illetve a visszavonást előbb élesíteni, mint hogy bejelentették volna azt.

Ugyanakkor a 180-fokos fordulat felfedezője ezen túl is mérges a cégre, mert egyik termékük pont egy ilyen makrófunkcióra épült, amit a Microsoft által az év elején bevezetett változás miatt át kellett tervezniük. Most pedig, hogy a vállalat ismét feloldja a korlátozást, csinálhatnak mindent vissza, ami rengeteg munkát és kiadást jelentett számukra.

A dolog miatt vélhetően a vállalati rendszergazdák is mérgelődnek, mert ez azt jelenti, hogy a jövőben ismét be lehet majd csapni hiszékenyebb és kevésbé biztonságtudatos felhasználóikat, hogy futtassanak valami kártékony makrót, ami aztán potencálisan óriási pusztítást okozhat a vállalati gépparkban; és persze az otthoni felhasználók is komoly fejfájást okozhatnak majd maguknak ezzel a lehetőséggel, amitől ezek után csak víruskeresőik és saját józan belátásuk védheti meg őket.