Nagyon úgy tűnik, hogy fellélegezhetnek azok a twitterezők, akik nagyon tartottak attól, hogy Elon Musk felvásárlását követően teljesen gallyra vágja a már így is kihívásokkal küzdő mikroblogging-szolgáltatást. A milliárdos jogi csapata ugyanis a hét végén formálisan is értesítette arról az amerikai tőzsdefelügyeletet (a SEC-et), hogy Musk elállna a Twitter megvételétől.

Musk a Twitterre próbálja fogni az egészet

A Tesla vezetője ugyanakkor a dolgot úgy próbálja beállítani, hogy részéről nem szuverén döntés született, hanem a Twitterre próbálja kenni az üzlet meghiúsítását. Azt mondja ugyanis, hogy a cég nem biztosított számára elegendő adatot annak megítéléséhez, hogy a felhasználók mekkora arányát adják valójában programmatikus botok hús-vér emberek helyett - ez pedig szerinte megsérti a felvásárlás menetét szabályzó szerződés feltételeit.

Ugyanakkor a piacon elterjedt általános nézet, hogy Musk valójában csak azért próbál meg kihátrálni az üzletből, mert kvázi meggondolta magát; illetve, mert egyszerűen nincs elég pénze rá. Ennek oka, hogy a felvásárlás bejelentése óta jelentősen visszaestek részvényei, és jelentések szerint a felvásárlás banki finanszírozása körül is problémái adódtak.

A Tesla-vezér ezért először kitalálta, hogy szerinte a Twitteren sokkal több a bot, mint azt a szolgáltatás mondja, majd miután utóbbi hozzáférést biztosított számára azokhoz az adatfolyamhoz, ami alapján ezt Musk ellenőrizhette volna, mégis visszamondta most az üzletet. A hivatalos beadványban azzal indokolta ezt, hogy a Twitter korlátozta (meg nem nevezett mennyiségben) annak az ún. API-nak a maximális hívási gyakoriságát, amin keresztül az adatokat le lehet kérdezni - ami egyébként bevett gyakorlat.

A Twitter nem hagyja magát

A Twitter mindenesetre a maga részéről nem tekinti megalapozottnak a vádakat, mi több, a kihátrálást sem a felvásárlásból. Ezért a szolgáltatás vezetője a hírre úgy reagált, hogy ők továbbra is úgy tervezik: végig viszik az üzletet, és eszük ágában sincs hagyni Muskot kihátrálni abból.

A dolog vége vélhetően elhúzódó pereskedés lesz, amiben a bíróságnak kell majd megállapítania, hogy Musk vádjai megalapozottak -e, és valójában a Twitternek róható -e fel az, hogy visszalépett az üzlettől. Amennyiben nem, úgy a nagyszájú Tesla-vezér vagy kénytelen lesz mégis megvenni a szolgáltatást, vagy 1 milliárd dollárnyi fájdalomdíjat fizetni neki az üzlettől történő visszalépés miatt.