A Google a jelek szerint egy olyan változást tervez hamarosan bevezetni Chrome böngészőjében, ami drasztikus mértékben csökkentheti majd annak energiafogyasztását az olyan esetekben, amikor a felhasználó több fület is nyitva tart benne. A szoftver ugyanis sokkal gyorsabban fogja "alvó" módba küldeni a háttérben lévő füleket, illetve weblapokat, amik így értelemszerűen nem fognak feleslegesen áramot enni.

Az újításról maga a Google egyelőre hallgat, és azt csak szemfüles felhasználók vették észre a Chrome fejlesztői kiadásainak kísérleti opciói között. Ha ott valaki bekapcsolja az “Intensive throttling of Javascript timer wake ups” (JavaScript-időzítők felébredésének intenzív korlátozása) opciót, akkor a Chrome 10 másodperc inaktivitás után egy olyan állapotba küldi a szóban forgó, háttérben lévő weblapokat, ahol azok nem tetszőleges gyakorisággal, hanem bizonyos időközönként futtathatnak le újra és újra időzített műveleteket.

Bár utóbbi korlátozást már tavaly év eleje óta alkalmazta a Chrome az energiával való spórolásra, a mostani változás az eddigi 5 perces várakozási időt 10 másodpercre csökkenti. A dolog mögött a megfontolás az lehet, hogy a Google valószínűleg kikutatta, hogy a felhasználók legtöbbje ha 10 másodpercen belül nem vált vissza egy fülre, akkor 5 percen belül sem fog - és hogy emiatt nem érdemes várakozni az energiaspórolós mód elindításával.

Az eredmény mindenesetre az, hogy így állítólag 10%-kal is csökkenhet a Chrome processzorfogyasztása, ami mérhető hatással lehet az akkuidő alakulására is a mobil eszközökben. Bár utóbbit számos egyéb faktor is befolyásolja - mint pl. a képernyő fogyasztása is, ami jellemzően nagyobb, mint a processzor energiafelvétele -, de a plusz üzemidő így is jól jöhet majd, főleg olyan helyzetekben, amikor egyáltalán nincs lehetőség az adott eszköz hálózati áramforrásra kötéséhez.

Amennyiben az újítás nem vet fel kompatibilitási vagy egyéb problémákat, valamikor az ősz elején érkezhet majd meg a Chrome stabil kiadásába is a böngésző hétköznapi felhasználóihoz.