Bár eredetileg úgy volt, hogy az Nvidia már a nyáron bemutathatja őket, a legújabb hírek szerint jelentős csúszást fog szenvedni a cég következő generációs RTX 4000-es kártyáinak bemutatása. Az adapterek - amik részleteiről már májusban beszámoltunk - ezek szerint csak közvetlenül az év végén, november-december magasságában kerülhetnek majd kiadásra.

Túl sok még az RTX 3000-es kártya

Ennek oka a hírek szerint az, hogy jelenleg még mindig túl sok van mind az Nvidia-nál, mind a kereskedelmi csatornáknál a jelenlegi generációs, RTX 3000-es chipekből, illetve kártyákból. Így a cég arra törekszik, hogy megszabaduljon ezek nagy részétől mielőtt piacra dobja az RTX 4000-es sorozatot.

Az új Nvidia videókártyák piacra dobása az év végére csúszhatAz új Nvidia videókártyák piacra dobása az év végére csúszhat

Ha nem így tenne, az egyrészt jelentősen csökkentené a még meglévő RTX 3000-es készletek értékét, amikből ráadásul a kriptovaluták összeomlását követően rengeteg használt példány is elárasztotta most a piacot. Másrészt az RTX 4000-ek bemutatása ilyen körülmények között túlkínálatot keletkeztetne, ami az árak további letörését okozhatná, még az új adapterek esetében is.

Lehet, hogy az AMD beelőz

Az Nvidia következő generációs kártyái kiadásának eltolása kiváló lehetőséget biztosíthat az AMD számára, hogy némi versenyelőnyre tegyen szert konkurensével szemben. A hárombetűs cég ugyanis szintén újgenerációs adapterek kiadására készül, amik ha előbb érkeznek meg, mint az Nvidia új kártyái, és gyorsabbnak bizonyulnak a jelenlegi generációnál, könnyen a türelmetlen, de vastag pénztárcájú gamerek érdeklődésének középpontjában találhatják magukat.

Az AMD ugyanakkor a kiszivárgottak szerint szintén csak októberben tervezi az új RDNA 3-as GPU-k, illetve az ezeken alapuló adapterek piacra dobását, ami kérdés, hogy mekkora előnyt biztosíthat a cég számára.

A nyertesek a vásárlók lehetnek

Az mindenesetre biztos, hogy mindez a kriptovaluták összeomlásával és azzal kombinálva, hogy őszre az Intel is egyértelműen be fog lépni a dedikált videókártyák piacára azt jelentheti, hogy minden korábbinál szélesebb kínálat és jobb áron áll majd a játékosok számára jó teljesítményű videókártyák vásárlására.