Bár az elmúlt évek során a világ szinte minden országában születtek különböző törvények a kriptovaluták használatával kapcsolatban, ezek jellege és részletei erősen eltérnek egymástól. Hamarosan azonban világszinten többé-kevésbé egységes szabályozások jöhetnek velük kapcsolatban - ami egyben a rájuk épülő átverések és ügyeskedések végét is jelentheti.

Jön a kripto-világtörvény

A világ 20 legfeljettebb gazdaságát tömörítő G20-ak pénzügystabilitási tanácsa, a Financial Stability Board (FSB) ugyanis hétfőn bejelentette, hogy nekilátott a kriptovaluták használatát megregulázó, és jogi státuszát tisztázó globális szabályrendszer kidolgozásának. A szóban forgó 20 ország pénzügyminisztereit és jegybanki vezetőit tömörítő tanács az elmúlt években csak figyelte a szóban forgó instrumentumok piacának alakulását, most azonban úgy látja, hogy beavatkozásra és világszintű szabályozásra van szükség ezekkel kapcsolatban.

Ezt elsősorban a kriptovaluták piacán az év eleje óta tartó lassú, de eddig biztos összeomlásával magyarázzák, ami szerintük rávilágított arra, hogy a Bitcoin és társai maguk is jobban sebezhetők, illetve nagyobb veszélyt jelenthetnek a pénzügyi rendszer egészének stabilitására, mint eddig gondolták. "Egy-egy piaci szereplő csődje amellett, hogy potenciálisan nagy veszteségeket ró a befektetőkre és veszélyezteti a piaci bizalmat a magatartási kockázatok kikristályosodásával kapcsolatban, gyorsan átterjeszthet kockázatokat a kriptoeszköz-ökoszisztéma más részeire is", áll az FSB közleményében.

Bár az FSB nem hatóság és nem rendelkezik önálló jogalkotási jogkörrel sem, ugyanakkor tagjai - az említett 20 vezető ország pénzügyminiszterei és jegybankelnökei - kötelezettséget vállalnak arra, hogy saját országukban bevezetik és alkalmazzák majd a közösen meghatározott szabályozás alapelveit.

Az EU már jóval előrébb van

Az Európai Unió - és annak részeként Magyarország - ugyanakkor már jelentősen beelőzte az FSB-t ezzel kapcsolatban, hiszen az EP pénzügyi bizottsága már a hónap elején elfogadott egy olyan új irányelvet, ami az elkövetkező évek során igen komoly ellenőrzés és szabályozás alá vonja majd az egész kriptopiacot az Unió területén. Így ebben a régióban teljesen megszűnik majd a kriptotranzakciók anonimitása, korlátozásra kerülhet a kriptobányászat, és a kriptovalutákkal kereskedő pénzügyi szolgáltatóknak hagyományos társaikhoz hasonló tartalékképzési és ellenőrzési szabályoknak kell majd megfelelniük.

Mindezeknek köszönhetően a kriptovaluták az EU-ban, illetve világszinten is a részvényekhez hasonló spekulatív eszközökké egyszerűsödhetnek, amiket azonban a jövőben nagyon nehéz - ha ugyan nem lehetetlen - lesz a számos elemzés szerint manapság a használat derekát adó illegális tevékenységekre: bűnözés és terrorizmus finanszírozására, adóelkerülésre és más, törvénytelen cselekményekre felhasználni.