Bár Bill Gates és felesége az elmúlt évtizedek során már közel 80 milliárd dollárral segítette az emberiség legnagyobb problémáinak megszüntetését vagy legalábbis enyhítését, a Microsoft-alapító milliárdos a héten egy olyan bejelentést tett, amihez képest nem csak mások, de saját korábbi jótékony tevékenysége is csak aprópénz-szórásnak tűnik. A 66 éves üzletember ugyanis közölte: újabb 20 milliárd dollárt (8200 milliárd forintot) ajánl fel alapítványán keresztül a napjainkban egyszerre több súlyos válsággal is szembesülő emberiség szenvedésének csökkentésére.

Gates 20 milliárdos dolláros felajánlása a legnagyobb, amit valaha valaki egyben felajánlott jótékony célokra, és jelentős hozzájárulás még a pénzek elosztásával foglalatoskodó Bill és Melinda Gates Alapítvány büdzséjében is. Utóbbi ugyanis az elmúlt 22 évben összesen is "csak" 79.2 milliárd dollárral támogatott orvosi kutatásokat, egészségügyi kezeléseket, valamint a szegénység és az iskolázatlanság felszámolását, illetve más nemes célokat, ami azt jelenti, hogy a mostani "tőkeinjekció", több, mint amit eddig átlagban 5 év alatt felhasználhattak.

Bill GatesBill Gates

"Az elmúlt néhány év hatalmas globális visszaesései ellenére hihetetlen hősiességet és áldozatkészséget látok szerte a világon, és úgy gondolom, hogy lehetséges az előbbre jutás", mondta Bill Gates. "Ugyanakkor korunk nagy válságai mindannyiunktól többet követelnek meg. Ezért emelem meg a Gates Alapítványnak nyújtott adományomat, hogy évente 9 milliárd dollárra növeljem a kifizetéseket. Remélem, ha többet adunk, enyhíteni tudjuk azokat a szenvedéseket, amelyekkel most szembesülnek az emberek, és segítünk megvalósítani az alapítvány azon elképzelését, hogy minden embernek esélyt adjunk az egészséges és eredményes életre".

Az alapítványt egyébként rajta kívül a tőle a közelmúltban elvált felesége, Melinda Gates, valamint Warren Buffett is rengeteg pénzzel támogatta és támogatja. Utóbbi pl. éppen múlt hónapban adott 3.1 milliárd dollárt a jótékony szervezetnek, az ezredforduló óta pedig összesen már 32.7 milliárd dollárral járult hozzá a Gates alapítvány céljainak megvalósításához.