A Facebook a jelek szerint azt tervezi, hogy szakít egy sokéves tiltásával, ami nem engedte meg, hogy egyetlen felhasználó több különböző profillal is megjelenjen az oldalon. Eddig ha ezen rajtakapott valakit a közösségi oldal a minimum a plusz profilok "bezúzása" volt - de gyakran huzamosabb tiltással is honorálta az erre vonatkozó tiltás megszegését.

Több "álnév" is megengedett lesz majd

Most azonban úgy tűnik, hogy a Facebook egy olyan fejlesztéssel kísérletezik, ami nem hogy megengedi, de kifejezetten lehetővé fogja tenni a felhasználóknak, hogy azok több profilt is vezessenek az oldalon. Az egyetlen különbség, hogy ezek továbbra is egyetlen, közös fiókhoz lesznek majd kötve - tehát a Facebook pontosan tudni fogja, hogy a profilok mögött ugyanaz az egy felhasználó bújik meg -, és csak a nyilvánosság számára tűnnek majd különállónak a profilok.

A változás egyben azt is jelenti, hogy a felhasználók az eredeti - kvázi fő - profiltól eltérő profiljaikban álneveket is használhatnak majd, és így jelenhetnek meg, illetve kommentelhetnek és oszthatnak meg dolgokat a közösségi szájton. A dolog mögött elgondolás az, hogy a felhasználók kvázi más arcukat mutathassák a mondjuk barátaikkal, mint a főnökeikkel és a vadidegenekkel történő kapcsolattartás során, és mondjuk munkatársaik ne feltétlenül értesüljenek politikai nézeteikről, amiket itt-ott kifejtenek az oldalon.

Trollkodásra nem lesz jó

Ugyanakkor a visszaélések elkerülése végett a Facebook egy komoly limitet is fel fog állítani az alternatív profilokkal kapcsolatban. Azokból ugyanis maximum 4 darabot lehet majd létrehozni (tehát összesen 5 darabot a főprofillal együtt), és az egyik profilt sújtó szankciók - pl. a közösségi szabályok megsértése esetén - minden másik profilt is sújtani fognak, ahogy a tiltások is mindegyikre vonatkoznak majd. Így az extra profilokat nem lehet majd büntetlenül trollkodásra vagy mondjuk az ex-ek titokban követésére használni.

A Facebook egyelőre még csak zárt körben teszteli az újítást, és nem tudni, hogy az biztosan elérhetővé válik majd minden felhasználója számára. Ezen kívül a szisztéma még változhat is bevezetéséig.

Nagy szükség lenne valami hasonlóra

Mindenesetre az alapgondolat üdvözlendő, hiszen kétségtelen, hogy főleg pl. az autoriter rezsimek által sújtott országokban rendkívül fontos lenne egy ilyen lehetőség ahhoz, hogy a felhasználók a retorzióktól tartás nélkül fejthessék ki véleményüket a rendszerről és annak vezetőiről; vagy hogy hasonló okokból ne érhesse őket diszkrimináció munkahelyükön vagy iskolájukban, mert érzékeny dolgokkal kapcsolatos véleményüket elmondták - hiszen azt a polgáritól eltérő néven is megtehetik majd.