A Microsoft a Windows 11 legújabb előzetesében egy érdekes fejlesztést vezetett be a rendszer új tálcájának működésével kapcsolatban. Ennek köszönhetően mostantól a vezérlő a korábbiaknál jobban tudja majd kezelni azt, ha a felhasználó a képernyő mérete által megengedettnél több alkalmazást indít el vagy tűz ki a rá.

A tálca mostantól egy "..." jel mögé fogja elrejteni azon programok ikonjait, amik nem férnek már ki rá, amin történő kattintást követően egy plusz menüben, illetve lebegő sávban dobja majd fel ezeket. Ebből aztán éppen úgy el lehet majd indítani az érintett alkalmazásokat, illetve bármilyen más műveletet is el lehet végezni rajtuk, mint amit és ahogy az eredeti tálcasávon is lehet.

Azok az alkalmazások, amik ikonjai nem férnek már el, a túlfolyó-menüben kapnak majd helyetAzok az alkalmazások, amik ikonjai nem férnek már el, a túlfolyó-menüben kapnak majd helyet

Az újítás több program futtatására, illetve kitűzésére ad módot a felhasználóknak, mint eddig, anélkül, hogy ezért cserébe beáldozná a tálca használhatóságát, és túl zsúfolttá tenné azon a gombok, ikonok elrendezését. Ez utóbbi főleg a viszonylag kis kijelzővel szerelt táblagépeken, érintőképernyős laptopokon jelentett problémát eddig, hiszen megnehezítette a kiszemelt ikon ujjal történő eltalálását - amely probléma azonban most megszűnik majd.

Az újítás - mint mindig - egyelőre csak a Windows 11 insider felhasználói számára érhető el a rendszer fejlesztői változatában. Azt jelenleg nem tudni, hogy ezt az újítást megkapják -e majd a Windows 11 rendes felhasználói is (és ha igen, mikor), vagy az egyik lesz azoknak a fejlesztéseknek, amiket Redmond már a Windows 12 számára tartogat majd.