A Microsoft biztonsági csapata a héten egy olyan változást jelentett be a Windows 11 működésében, ami a korábbiaknál nehezebbé fogja tenni a hackerek számára a rendszer feltörését. Ezek szerint ugyanis a jövőben a szóban forgó Windows-t futtató gépek 10 rossz próbálkozás után automatikusan ki fogják zárni azokat a felhasználókat, akik jelszavát a támadók megpróbálják kitalálni.

Ezzel a Windows 11-en gyakorlatilag lehetetlenné fog válni a jelszavak ún. "brute force" módszerrel történő kitalálása, aminek lényege, hogy a támadók egyszerűen minden szóba jöhető jelszóvariánst kipróbálnak addig, amíg el nem sikerül találni a valódit. Ezek után ugyanis a 10 próbálkozáson belül reálisan még a leggyakoribb változatokból is csak párat próbálhatnak ki, amit követően hiába folytatnák a találgatást, mert már a jó jelszóval sem fogja a gép beengedni őket.

A módszer ugyanakkor annyiban nem új, hogy a Windows-okban évtized óta van lehetőség a felhasználók kizárására ilyen alapon - bár ezt jellemzően csak szervereken szokás alkalmazni. A mostani változás lényege, hogy már a Windows asztali változata, a Windows 11 is alapból bekeményít ezen a téren - méghozzá a rendszergazdai fiókok vonatkozásában is.

A kizárásnak - bár jó módszer a "brute force" támadások megakadályozására - ráadásul van egy nagy hátránya is. Miatta ugyanis a legitim felhasználó is képtelenné válhat a gépbe bejelentkezésre - egy ideig, amíg a zár feloldásra nem kerül -, ami komoly kényelmetlenségeket is okozhat számára.

A szigorítás egyelőre csak a Windows 11 legújabb előzetesében került bevezetésre, és nem tudni mikor fog a rendszer hétköznapi felhasználóihoz is kikerülni. Akinek nem tetszik az alapértelmezés, az persze már most is megváltoztathatja azt a gép biztonsági házirendjében (illetve később is visszaállíthatja majd a jelenlegi) - bár az ott történő matatás csak azok számára javasolt, akik pontosan tudják mit csinálnak.