Úgy tűnik, hogy a napokban végre kiszivárgott, hogy mikortól válnak majd megvásárolhatóvá az Intel már régóta várt 13. generációs Core processzorai. Ezek szerint Raptor Lake kódnevű lapkák, valamint a kiaknázásukhoz szükséges 700-as sorozat chipkészletekkel szerelt alaplapokat az Intel hivatalosan október 17-étől lehet majd a boltokban megvásárolni.

Ugyanakkor a processzorok teljesítményéről és egyéb sajátosságairól már hetekkel korábban pontosan információkat fogunk kapni. A chipeket ugyanis az Intel már szeptember 28-án be fogja mutatni, és ekkor kerül feloldásra a publikálási embargó is a sajtó kiválasztott képviselői részére, akiknek a vállalat már szintén korábban kiküldi majd az új lapkákat tesztelésre.

Elsőre csak pár új lapka jön

A mostani szivárgás szerint az Intel kezdetnek csak három Raptor Lake lapkát fog bemutatni, méghozzá a zárolatlan órajelszorzós K sorozatból. Az Intel Core i9-13900K, Core i7-13700K és Core i5-13600K chipek rendre 24/32, 16/24, illetve 14/20 maggal, illetve párhuzamos szál futtatásának képességével fognak érkezni. Utóbbiak azért nem duplák előbbi számoknak, mert a processzorok vegyesen fognak a hyperthreadingre képes P, illetve az erre alkalmatlan E magokkal rendelkezni.

A 13. generációs Raptor Lake processzorokkal együtt, 700-as sorozatú alaplapi chipkészletek is érkeznek majd, amik közül az legelső, egyben legerősebb a Z790-es lesz. Ezekbe akár DDR5-5600 memóriákat is lehet majd rakni, illetve ezek képességeit is ki lehet használni, és persze a K jelű lapkák használata esetén támogatni fogják azok túlhúzását is.

A régi alaplapok is jók lesznek

Ugyanakkor az új 13. generációs processzorok a régebbi, 600-as sorozatú chipsetekkel szerelt alaplapokba is használhatók lesznek, bár ebben az esetben bizonyos korlátozásokkal kell majd számolni, és várhatóan a gyártó BIOS frissítéseit is meg kell majd várni, hogy az alaplapok tényleg képesek legyenek az új processzorokkal is működni.

Azt mindenesetre érdemes lesz fejben tartani az akár 600-as, akár 700-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapokba történő beruházás, illetve a 13. generációs Core chipekre váltás esetén, hogy arról frissíteni már csak szinte komplett gépcserével lehet majd. Ugyanis már most lehet tudni, hogy a Raptor Lake lesz az utolsó Intel processzorsorozat, ami az LGA1700 tokozásban fog érkezni, és hogy a következő generációs, 2023-ban bemutatásra kerülő Core lapkákhoz már biztosan új alaplap szükségeltetetik majd.