Közel négy évvel az előző verzió kiadását követően hamarosan új verzió fog megjelenni a legendás WinAmp-ból. Az ikonikus zenelejátszó program új kiadása számos fejlesztéssel fog érkezni, amik közül talán az egyik legfontosabb, hogy immár teljesen kompatibilis lesz a Windows legfrissebb, 11-es verziójával is.

Ezen kívül a készítők javították a streamek lejátszását, valamint a lejátszási listákból HTML fájlokat generáló rutinokat is, de újdonság a VP8-as kodek támogatása, valamint az .itz, .mdz, .s3z és .xmz formátumú tömörített zenemodulok lejátszása is.

A WinAmp 5.9 egyik legfontosabb újítása a Windows 11-kompatibilitás leszA WinAmp 5.9 egyik legfontosabb újítása a Windows 11-kompatibilitás lesz

Ezen kívül több apróbb bugot is kigyomláltak a program működéséből, számos könyvtárt pedig immár statikusan linkelnek hozzá, ami megszünteti a különböző DLL-verziókból adódó kompatibilitási problémákat. A WinAmp 5.9-es verziója jelenleg kiadásra jelölt változatban érhető el, de a végleges változat is vélhetően még idén letölthetővé fog válni.

A WinAmp a '90-es évek végének, és a 2000-es évek elejének egyik zenelejátszó szoftvere volt, amit lényegében szinte minden PC-n meg lehetett találni. A program az MP3 formátum, illetve a zenék helyi tárolásával és a helyette streaming hódításával egyre veszett jelentőségéből, míg 2014-ben látszólag kimúlt.

2018-ban aztán váratlanul új verzió jelent meg belőle, ami most kapja majd meg első jelentős frissítését egy újabb verzió személyében.