A kormány az elmúlt hetekben bevezetett rezsinövelő intézkedései teljesen átalakították a vásárlási szokásokat - számolt be róla a napokban az ország egyik legnagyobb webáruháza. Az eMAG szerint ugyanis míg pl. a tavalyihoz képest sokkal kevesebb klímaberendezést, medencét és bőröndöt rendeltek a vásárlók, a napelemek, a fogyasztásmérők és a több eszköz akár távolról történő kikapcsolását is lehetővé tevő okoselosztók iránt kilőtt a kereslet.

Az okoskonnektorok iránt kilőtt a keresletAz okoskonnektorok iránt kilőtt a kereslet
Kevesebb luxuscikk és utazási kellék

A szokásos nyári slágerterméknek számítható medencék eladásai 67 százalékkal csökkentek az eMAG-nál, az energiaéhes szárítógépek vásárlásai pedig a felére estek vissza a tavalyhoz képest. Kb. ugyanennyivel csökkentek váratlanul a bőröndök és utazótáskák értékesítései is, ami azt jelzi, hogy annak ellenére, hogy idén szabadabban lehetne már utazni, mint tavaly vagy tavalyelőtt, mégis kevesebben engedhetik meg ezt maguknak.

Az energiafalókat is mellőzzük

A legdurvább visszeesést a klímaberendezések kapcsán tapasztalta az áruház: az ezek iránti kereslet ugyanis csaknem 90 százalékkal csökkent a rezsinövelés megjelenése óta, de a pl. a gáz- és áramfaló szárítóberendezések vásárlásai is beszakadtak az elmúlt hetekben.

Ezzel szemben a napelemek, fogyasztásmérők és okoskonnektorok vásárlásai durván kilőttek: ezekből az áruház háromszor annyit ad el jelenleg, mint a korábbi időszakokban tette. Az energiatakarékos elosztók és elekromos fogyasztásmérők szintén jóval keresetebbé váltak: másfélszeres-hatszoros növekedés volt tapasztalható a forgalmukban.

A szállításon is spórolunk

Ezen kívül a magyarok más módon is próbálnak spórolni: az egy évvel korábbihoz képest ugyanis jóval kevesebben kérik a megrendelt termékek közvetlenül házukhoz szállítását, hanem a valamivel olcsóbb vagy ingyenes csomagautomatás átvételt részesítik előnyben.