A Microsoft a jelek szerint azt tervezi, hogy a jövőben olyan állapotban szállítja ki Edge böngészőjét, amiben az az eddiginél is keményebben fogja védeni a webezőket az online támadásoktól. A szoftver következő, 104-es verziójában ugyanis minden felhasználó számára már alapértelmezésben is be lesz kapcsolva az "Enhanced Security Mode" (ESM) (Fokozott Biztonság Mód), ami számos apróbb változtatást vezet be a program működésében annak érdekében, hogy a kártevőknek és hackereknek nehezebb dolga legyen elbánni vele.

Bár a mód már régebb óta megtalálható az Edge-ben, mindeddig az alapértelmezésben kikapcsolva volt, és a biztonságuk miatt aggódó felhasználókra maradt annak aktiválása. A jelek szerint azonban Redmond elérkezettnek látta az időt arra, hogy az már alapból is védje a felhasználót a támadásokkal szemben - így az Edge 104-es verziójában alapértelmezésben is bekapcsolja azt, méghozzá egy új, Alapszintű (Basic) beállításban.

Az Edge fokozott biztonsági módja mostantól alapból aktiválva lesz a böngészőbenAz Edge fokozott biztonsági módja mostantól alapból aktiválva lesz a böngészőben

Utóbbi csak a felhasználó által ritkán látogatott, illetve nem megbízhatóként azonosított weboldalak esetében aktiválja a plusz védelmi vonalakat, a rendszeresen felkeresett, megbízható lapok esetében azonban lemond azokról. Ennek jelentősége abban van, hogy a plusz védelmek némileg csökkentik a teljesítményt, és lassabb betöltést, illetve működést eredményezhetnek a weboldalaknál - a Basic módban azonban ezek a hátrányok csak a legnagyobb kockázatot jelentő lapokat sújtják majd.

Akinek ez nem elég, és minden körülmények között biztonságban szeretné tudni magát, az a böngésző beállításai között megváltoztathatja az ESM beállítást úgy, hogy a plusz védelem minden oldalon aktiválva legyen.