Ha mostanában azt vetted észre, hogy valahogy a szokásosnál gyorsabban látszik futni az idő, és egyre kevesebb dolgot tudsz megcsinálni egy nap, akkor van egy jó és egy rossz hírünk számodra. Az egyik, hogy a baj nem veled van; a másik pedig az, hogy azért, mert a Föld valóban gyorsabban kezdett el forogni valamiért - de senki sem tudja az okát, hogy pontosan miért.

Eddig lassulóban volt

A jelenség főleg azért érdekes, mert a Föld forgása az elmúlt évmilliárdok során eddig folyamatosan csak lassult. Például 1.9 milliárd évvel ezelőtt egy nap még mindössze csak 19 óra volt, és hossza csak lassan, a lassuló forgás következtében minden 74 ezer évben 1 másodpercet elnyúlva jutott el a jelenlegi, közel 24 órához. Ugyanakkor a tudósok 2016 óta azt vették észre, hogy a Föld forgása elkezdett felgyorsulni valamiért - ezzel pedig a nappalok is rövidebbé váltak.

Bár a gyorsulás emberi léptékkel nem jelentős, sőt, egyelőre szinte észrevehetetlen, mivel csak ezredmásodpercekben mérhető, ennek ellenére atomórák segítségével pontosan ki lehet mutatni. Például az idei év június 29-a nem kevesebb, mint 1.59 ezredmásodperccel volt rövidebb, mint az előző - ezzel pedig a Föld eddigi legrövidebb napjává vált az elmúlt fél évszázadban, amióta atomórákkal mérik bolygónk forgási sebességét.

Nem tudni pontosan mi okozza

A tudósok úgy vélik, hogy több tényező is befolyásolhatja a Föld forgási sebességét, beleértve pl. a földrengéseket, az El Niño és az általa keltett szelek intenzitása, valamint a jégsapkák olvadása és újrafagyása is. Ezen kívül a globális klímaváltozás is hatással lehet a napok hosszára, és egyesek szerint az úgynevezett "Chandler-imbolygás" is, ami lényegében a Föld mágneses pólusainak vándorlása (de aminek mértéke szintén elég pici: évente mindössze pár méter a sarkoknál).

Azt ugyanakkor, hogy melyik pontosan milyen mértékben befolyásolja, nem igazán tudják a kutatók, és megjósolni sem sikerül előre, csak utólag tudjuk mérni a lassulás, illetve az utóbbi években a gyorsulás mértékét.

Az eddig bevezett szökőmásodpercek számának alakulása az elmúlt 50 évben. Lehet, hogy hamarosan negatív szökőmásodperceket kell majd alkalmazni. (kép: Meta)Az eddig bevezett szökőmásodpercek számának alakulása az elmúlt 50 évben. Lehet, hogy hamarosan negatív szökőmásodperceket kell majd alkalmazni. (kép: Meta)

A probléma kezelésére mindenesetre korábban kitalálták a szökőmásodpercek fogalmát, amiket 1972 óta vezetnek be, szükség szerint az egyes években azért, hogy így igazítsák óráinkat a bolygó tényleges mozgási sebességéhez. Az elmúlt fél évszázadban összesen 27 szökőmásodperc beszúrására volt szükség, de elképzelhető, hogy a jövőben negatív korrekciós tényező alkalmazásához kell majd folyamodni.

Bajt okozhat a számítógépekben

Ugyanakkor vannak, akik inkább teljesen leszámolnának a szökőmásodpercek rendszerével, mivel azok - az ezek kezelésére fel nem készített - számítógépes rendszerekben problémákhoz vezetnek. Emiatt a Meta pl. a napokban a szisztéma teljes felszámolását kérte, mert pláne a negatív szökőmásodperc megjelenése szerintük "pusztító hatással lehet" majd egyes, nagy pontosságú időzítőkkel működő hardverekre és szoftverekre is.

És valóban: pl. 2012-ben a Reddit szerverei órákra lefagytak, miután a szökőmásodperc miatt látszólag visszafelé folyó idő 100%-os processzorterhelést váltott ki rajtuk, 2017-ben pedig a Cloudflare felhőszolgáltató kiszolgálói váltak elérhetetlenné, szintén egy szökőmásodperc miatt, ami összezavarta a névfeloldást végz szervereket.