Bár a Microsoft gőzerővel dolgozik azon, hogy minél több embert vegyen rá: váltson át a Windows 10-ről - illetve régebbi rendszerekről - operációs rendszer-családja legújabb verziójára, törekvéseit az utóbbi időben egyre kevesebb siker látszik koronázni. Mi több, úgy tűnik, hogy még azok közül is, akik amúgy felrakják a Windows 11-et, nem elhanyagolható számban végül visszaállnak a Windows 10-re.

Legalábbis erre utaló adatokat mutat a Valve Steam játékboltjának legfrissebb statisztikája, amiben az folyamatosan követi, hogy miként alakul az egyes szoftverek és hardver aránya felhasználói körében. Ebben ugyanis júliusban a megelőző hónaphoz képest 1.91%-pontos növekedést sikerült mérni a Windows 10-felhasználók számában, miközben a Windows 11-et futtatók aránya 0.11%-pontot csökkent.

A Steam felmérésének eredményei meglepő változást mutatnak a Windows 10 és a Windows 11 népszerűségébenA Steam felmérésének eredményei meglepő változást mutatnak a Windows 10 és a Windows 11 népszerűségében

Utóbbi ráadásul több, mint amennyivel a most nyugdíjba küldött Windows 8-felhasználók száma esett vissza azonos időszakban - arról ugyanis az elmúlt egy hónap alatt "csak" a Steam júzerek 0.07%-a váltott el. A Windows 7-et futtatók száma ugyanakkor szintén csökkent: a felhasználók 0.97%-a hagyta ott ezt a rendszert. Mindez azt jelenti, hogy a múlt hónapban rengeteg felhasználó pártolt el a Windows 7-től és a Windows 11-től, miközben a Windows 10-et kedvelők száma jelentős mértékben megnőtt a Steam felhasználói bázison belül.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a számokat a felhasználói szokások változása is befolyásolhatja, hiszen a Valve csak azokról a gépekről gyűjt adatot a felméréshez, amiken a Steam kliens fut. Így ha a Windows 11-felhasználók jelentős része törli előbbit, vagy a korábbiaknál több Windows 10-felhasználó rakja fel azt, esetleg sok Windows 11-felhasználó megy egyszerre nyaralni, a Windows 10-esek pedig éppen visszaérkeznek onnan, az szintén elmozdulásokat eredményezhet a számokban.

Bár nincs okunk feltételezni, hogy az eltolódást ilyen okozták volna, az ügyben biztosat majd csak az elkövetkező hónapok trendjei, illetve a Windows verziók népszerűségét mérő más statisztikák mondhatnak majd.