Úgy tűnik, hogy a közelmúltban újabb vizsgálattal bővült a Google-lal szemben az Európai Unióban folytatott trösztellenes eljárások száma. Egy friss jelentés szerint ugyanis az Európai Bizottság a Google az Android platformhoz kapcsolódó alkalmazásboltja, a Play Áruház miatt is belekezdett egy ilyen vizsgálatba a konszernnel szemben.

Már vizsgálódnak

Sajtóértesülések szerint a Google riválisai bizalmas kérdőíveket kaptak Brüsszelből, amelyen az illetékes biztosok az amerikai technológiai óriás alkalmazásboltjának számlázási feltételeit és fejlesztői díjaival kapcsolatos információkat és véleményeket kérnek be. Ez arra utal, hogy egy vizsgálat megindítását tervezik az ügyben a vállalattal szemben, aminek végén azt eurómilliárdok is büntethetik, illetve a Play Áruház működési feltételeinek megváltoztatására kötelezhetik majd.

Bár az Unión belül Hollandiában már folyik egyik vizsgálat cég ellen, azt vélhetően a hollandok fel fogják függeszteni azért, hogy a közös, egységes EU-s vizsgálatnak helyet biztosítsanak. Az Egyesült Királyság versenyfelügyeleti hatósága szintén vizsgálatot kezdeményezett a közelmúltban a Google Play ügyében, és az Egyesült Államokban is nagyon érik egy vagy több átfogó trösztellenes per a Google-lal szemben.

A Google próbál előre menekülni

Hivatalosan egyelőre sem az Európai Bizottság, sem a Google nem volt hajlandó kommentálni az értesüléseket. Ennek ellenére igen beszédes az, hogy a Google éppen a múlt hónap végén jelentett be komoly lazításokat Play áruháza fejlesztői feltételein, de kizárólag és csak az európai felhasználók számára.

Ugyanakkor nagyon valószínű, hogy ezekkel a lépésekkel az Európai Unió versenyellenes ügyeket vizsgáló biztosai nem fognak megelégedni, mivel a közelmúltban elfogadott, a digitális piacokról szóló uniós szabályozás ennél sokkal szigorúbb előírásokat fogalmaz meg a Google-lal és a hozzá hasonló kapuőrökkel kapcsolatban, amik jelenleg igen sok szempontból kötik meg versenykorlátozó módon felhasználóik kezét.