Nagyon durván megszívatta a napokban az internet a James Webb űrteleszkóp képeire ráizguló felét egy francia fizikus. Az illető ugyanis egy olyan képet posztolt ki a Twitterre, amiről azt állította: azt a kivételes képességű űrtávcső lőtte a Naphoz legközelebbi csillagról, a Proxima Centauri-ról - valójában azonban csak egy kolbászkarikát fotózott le.

Etienne Klein ráadásul a trollkodásra még rárakott egy lapáttal a képhez fűzött kommentjében is, amiben az elkészült - és az akkor még a Webb-nek tulajdonított - fotó elképesztő részlethűségéről áradozott. "Ez a részletgazdagság... Egy új világ tárul fel nap, mint nap", írta a fizikus, aki minden bizonnyal többször lefordult székéről a tweet összeállítása közben, annyira röhöghetett magában előre azon, hogy hányan fogják majd az egyébként tényleg ennivaló képét "bekajálni".

Végül trollbombája a héten, több nappal az eredeti kép közzététele után robbant, amikor egy másik tweetben elárulta: az állítólag a Proxima Centauri-ról készült fotó valójában egy kolbászkarikát ábrázol. Klein ugyanakkor bocsánatot kért azoktól, akiket fotója megtévesztett, de azt mondta: az akcióval csak arra akarta felhívni a figyelmet, hogy nem szabad mindent elhinni, amit az interneten olvasunk és látunk, random forrásokból.

Ha valaki egyébként garantáltan a James Webb által készített fotókat szeretne látni, az pl. ide és ide kattintva nézheti meg ezeket közlő korábbi cikkeinket.