A Microsoft a héten bejelentette, hogy egy rendkívü hasznos fejlesztéssel bővítette Teams szolgáltatásait a magyar felhasználók számára. Mostantól ugyanis az online meetingek bonyolítására alkalmas szoftver a mi nyelvünkön is képes automatikusan és élőben feliratozni a videómegbeszéléseket.

Beszédből szöveg

Az élő felirat lényegében olvasható szövegbe írja át az egyébként a videókonferencia keretében szóban kimondottakat, ezáltal érhetővé teszi azt azok számára is, akik hallásukban átmenetileg vagy állandó jelleggel korlátozottak. Ez nem csak a halláskárosultak számára jó hír, de azoknak is, akik néha zajos vagy éppen csendet igénylő környezetben kénytelenek Teams megbeszéléseket folytatni, illetve követni (mert pl. családtagjaik a közelben alszanak, esetleg éppen tömegközlekedési eszközön utaznak).

Az új funkció élőben, azonnal megjeleníti szöveges formában is a képernyőn a meeting éppen szóban elhangzottakatAz új funkció élőben, azonnal megjeleníti szöveges formában is a képernyőn a meeting éppen szóban elhangzottakat

Mostantól ugyanis ők sem maradnak le semmiről alacsony hangerő mellett sem. Ráadásul így a megbeszéléseken elhangzottaknak mindjárt egy leírata is rendelkezésre áll a meeting végén, amiben egyszerűen vissza tudják keresni az elmondottakat.

Már ki is lehet próbálni

Még jobb hír, hogy a szolgáltatást a Microsoft nem feláras prémium-funkcióként kínálja, hanem a a Teams minden üzleti és vállalati verziójában elérhető, és már most is ki lehet próbálni. Ehhez a beállítások között – ami a Teams felületén felül, a három pöttyre kattintva érhető el – csak az „élő feliratozás” funkciót kell aktiválni.

Az értekezlet hanganyagát és átiratát a Teams egyéb nem tárolja el és ahhoz mások sem férnek hozzá, így az elhangzottak éppen olyan bizalmasak maradnak majd rajta, mint eddig is.