Az MSI szerdán lerántotta a leplet egy új tápegységéről, amiről a cég azt állítja, hogy a világ első ATX 3.0-s ilyen egységét képezi. Utóbbi specifikáció olyan teljesítményadatokat és csatlakozókat ír elő a tápok számára, amivel azok már képesek a legújabb - és remélhetőleg azt követők néhány - generációs, a PCI Express 5.0 képességeit is maximumimg feszegető videókártyák energiaigényeit is kielégíteni.

Ez az MSI új MEG Ai1300P PCIE5 tápjának amúgy nyilvánvalóan nem fog nehezésre esni, tekintve, hogy az egység nem kevesebb, mint 1300 wattos összeteljesítménnyel rendelkezik. Ugyanakkor ebből a kifejezetten az új videókártyák számára kidolgozott 12VHPWR csatlakozón át "csak" 600 Wattot tud leadni - a másik 700 Wattot tehát a processzor, a háttértárak, a hűtés, valamint a potenciálisan a gépbe szerelt plusz bővítőkártyák ellátására lehet fordítani.

MSI MEG Ai 1300P PCIe5MSI MEG Ai 1300P PCIe5

Utóbbiak rendelkezésére egyébként az új táp nem kevesebb, mint 6 darabot biztosít a hagyományos, 6+2 tűs PCI tápcsatlakozóból, ami azt jelenti, hogy még a két ilyen csatlakozót igénylő kártyákból is 3 darabot, vagy a három ilyen csatlakozást igénylő szuperfalánk csúcskártyákból is 2 darabot simán el tud majd árammal látni.

MSI MEG Ai 1300P PCIe5MSI MEG Ai 1300P PCIe5

Az egyébként nem egyértelmű, hogy az MSI miért hirdeti új tápegységét a világ első ATX 3.0-as egységeként, amikor a Thermaltake már közel egy hónappal ezelőtt leleplezte saját, szintén a szóban forgó specifikációnak megfelelő és az új PCIe 5.0-s kártyákat támogató egységeit.