Bár az év eleje óta drámai mértékben zuhantak vissza a videókártyák árai, amik mostanra már akár normálisnak is mondható szintet közelítettek meg, hamarosan a szóban forgó hardverekre ragasztott árcímkéken szereplő számos újabb csökkenésére lehet számítani. Iparági források szerint ugyanis mind az AMD, mind az Nvidia kártyái árának csökkentésére készül, még ebben a hónapban.

Ugyan az árvágások konkrét mértékét egyelőre homály övezi, de az RTX 30-as sorozat modelljei esetében állítólag jóval nagyobb mértékű lesz, mint 6000-es Radeonok között. Ez abból a szempontból érthető is, hogy jelenleg jóval magasabb az Nvidia adaptereinek ajánlott fogyasztói ára, mint az összehasonlítható teljesítményű AMD-s kártyáké - így ha versenyképes akar maradni, a zöld-fehér gyártónak jobban kell árait mérsékelni.

Az árcsökkentés mögött egyrészt a hardverpiac forgalmának az elmúlt hónapokban bekövetkezett - és a következő időszakban is várható - igen jelentős lassulása áll, másrészt azt, hogy mindkét gyártó új adapterek piacra dobását tervezi. Így ha utóbbiakat nem akarják az eddigieknél nagyobb áron piacra dobni - ami a már említett okok miatt jelenleg üzletileg nagyon nem lenne szerencsés számukra -, először kénytelenek lesznek jelenleg piacon lévő termékeik árait mérsékelni, hogy legyen hova az új és gyorsabb kártyákat árazni.

Szintén az árcsökkentés mellett szól az is, hogy várhatóan még az idei évben az európai és amerikai boltokban is megjelennek az Intel új Arc videókártyái, amik szintén vélhetően mérsékelt áraikkal próbálnak majd meg maguknak egy szeletkét a piacból kihasítani - és ami ezzel összefüggésben az AMD-t és az Nvidia-t is az árcímkékből faragásra késztetheti.

Az ugyanakkor még kérdéses, hogy mi magyarok ezekből az árcsökkenésekből mit és mennyit fogunk látni, mivel a forint gyakorlatilag folyamatos leértékelődése a benne kifejezett árak mérséklésének jelentős részét lényegében semmissé teheti.