A rendőrség elfogott két fiatal magyar hackert, akik szerintük online fizetési rendszereket kijátszva több milliót is kerestek rövid idő alatt. A bűncselekmény-sorozattal több céget és embert is megkárosítottak: egy számítástechnikai eszközöket forgalmazó webáruházat, a SimplePay és a PayPal fizetési felületek üzemeltetőit, valamint azokat is, akik adataival visszaéltek.

A 17 éves hajdú-bihari fiúra és 21 éves csongrádi társa ugyanis adathalászati módszerekkel megszerezték több PayPal- és SimplePay-felhasználó adatait, majd tudtuk nélkül különböző termékeket rendeltek meg nevükben egy számítástechnikai üzlettől. Amikor utóbbi feladta a megrendelt árukat, a csalók felhívták a webáruházat, és azt mondták (ami igaz is volt), hogy csalók visszaéltek az adatokkal, és valójában a fiókok tulajdonosai nem is adtak le megrendelést az áruházban.

A lefoglalt műszaki eszközök egy része (fotó: police.hu)A lefoglalt műszaki eszközök egy része (fotó: police.hu)

Erre az érintett webshop jóhiszeműen visszautalta a megrendelt termékek árát, de nem az eredeti fiókokba, hanem a hackerek által megadott és általuk ellenőrzött számlákra. Ráadásul a páros gyakran a megrendelt árut is meg tudta szerezni, így kétszeresen kaszáltak a trükkös csalással.

Az így megszerzett termékek egy részét a páros sajátjukként használta, másik részét azonban eladta. Az egymás közötti tranzakciókat az anonimitás megőrzése érdekében kriptovalutában bonyolították le - de ez a jelek szerint nem védte meg őket a lebukástól.

A két fiatalt a rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki, mindketten szabadlábon védekeznek. Ugyanakkor a nyomozás szerint további társaik is lehetnek, így elképzelhető, hogy a gyanúsítotti kör bővülni fog.