Bár az aki használta, az tudja, hogy a Windows 8 rendkívül sok szempontból kilóg a Windows-ok sorából, azzal valószínűleg már kevesebben vannak tisztában, hogy egy elsőre nem nyilvánvaló aspektusban is eltér elődjeitől. Ez pedig az, hogy ez képezte a Windows 95 óta a Microsoft első olyan konzumer rendszerét, ami indításakor nem játszott le egy rövidke zenebetétet - a héten pedig kiderült, hogy mi is lett ezzel a hiányzó darabbal.

Redmond ugyanis valójában ehhez a rendszerhez is kidolgoztatott egy ilyen zenét, az azonban végül nem került bele a rendszerbe. Ugyanakkor a darab nem lett az enyészeté és nem tűnt el a történelem végtelen süllyesztőjében is - az végülis ugyanis bekerülte a Windows 10-be és a Windows 11-be is, annak ellenére is, hogy alapból utóbbiak sem játszanak le semmilyen zenedarabot indításukkor.

A Windows 8 rengeteg mindenben eltért elődjeitól - többek között a Start képernyőben isA Windows 8 rengeteg mindenben eltért elődjeitól - többek között a Start képernyőben is

A titkot (?) nem más, mint Jensen Harris, a Windows felhasználói élményért felelős fejlesztőcsapatának korábbi vezetője árulta el egy friss YouTube-videójában, aki elmondta azt is, hogy miért hagyta ki a Microsoft a szóban forgó zenét a Windows 8-ból. Ezek szerint erre azért került sor, mert Redmond az akkoriban egyre népszerűbbé váló táblagépek, valamint ultrabookok rendszerének szánta elsődlegesen a Windows 8-at - azokat pedig gyakran nyilvános helyen is használták az emberek; a Microsoft pedig úgy gondolta, hogy emiatt nem lenne célszerű ha a Windows 8 indításakor mindig zajongana.

Harris egyébként elmondása szerint később megbánta a döntést, de akkor már nem lehetett mit csinálni, már csak azért sem, mert ahhoz, hogy indításakor le tudja játszani a zenét, a Windows 8 rendszerindítási folyamatát is át kellett volna alakítani, ami pláne nem volt opció. A zenebetét, illetve az azt tartalmazó fájl ugyanakkor később bekerült a Windows 10-be és a Windows 11-be, amikben a "C:\windows\media" mappában "Windows logon.wav" néven lehet megtalálni azt.