A héten csillagászok újabb olyan képet tették közzé, amit a nyár elején szolgálatba állt James Webb űrteleszkóp segítségével lőttek a világegyetemről. A mostani fotó különlegessége, hogy minden korábbi társánál nagyobb illetve felbontású: mérete ugyanis a 312 megapixelt (31200x10000 pixel) is eléri.

A képet ugyanakkor a Webb nem egyetlen lépésben fotózta le, hanem összesen 690 különböző, általa készített képből fűzték össze a tudósok. Az így létrejött fotó az égbolt egy 8x akkora területét mutatja meg, mint amit az űrteleszkóp első, még júliusban közzétett képe ábrázolt.

Az óriási méretű, 312 megapixeles képen rengeteg csillag és galaxis látható (mi itt csak egy kicsinyített változatát közöljük - a teljes részletességű képhez a forrásoldalt érdemes felkeresni)Az óriási méretű, 312 megapixeles képen rengeteg csillag és galaxis látható (mi itt csak egy kicsinyített változatát közöljük - a teljes részletességű képhez a forrásoldalt érdemes felkeresni)

A csillagászok szerint a képen - amit eredeti, teljes méretben innen lehet letölteni - számos érdekesség is található. Így pl. ott van rajta egy galaxis, aminek létrejöttekor a világegyetem még csak alig 400 millió éves volt; galaxisok egy halmaza, amik valamiért egy furcsa ívben rendeződtek el; valamint két egymással összeütköző spirálgalaxis, amiről már korábban is írtunk, és néhány egyéb furcsaság, amikről a képeket készítő tudósok részletesen beszámolnak itt.