A jelek szerint a közelmúltban új szintre sikerül emelniük a játékot azoknak a csaló eladóknak a nemzetközi piactereken, akik korábban "hamis" pendrájvokat árultak igen kedvező áron, de a valósnál jóval nagyobb kapacitást ígérve. Az említett helyeken ugyanis feltűntek az első, hasonló módszerrel megnagyobbított, illetve jóárasított óriáskapacitású SSD-k is, amik közül a legdurvább 30 TB-os kapacitást ígér, mindössze 32 dollárért, azaz mintegy 13 ezer forintért cserébe.

Nagyobbnak "hazduja" magát, mint amekkora

Ugyanakkor akárcsak a hamis tollmeghajtók esetében, itt is természetesen valójában egy átverésről van szó. Ennek lényegét az képezi, hogy a csalók úgy módosítják az adott eszközök ún. firmware-jét, hogy az a valósnál jóval nagyobb tárolókapacitást jelentsen a gép felé. Így a vásárlóknak a meghajtó első látásra rendben lévőnek tűnik - a bajok pedig csak akkor jelentkeznek, amikor már jelentős mennyiségű adatot írtak fel rá, és a reklamációra rendelkezésre álló időkeret lejárt.

A megfelelő kapacitás hiányában ugyanis az eszközök azt csinálják, hogy az újabban felírt adatokkal elkezdik felülírni a régebben tároltakat, ezáltal akár pótolhatatlan adatok elvesztését okozva a felhasználónak. A most felbukkant "szupernagy" SSD-k a klasszikus trükköt annyival turbózza fel, hogy a csalók belassították a meghajtó működési sebességét annyira, hogy annak valós kapacitását az erre szolgáló programokkal csak több hét alatt lehetne megállapítani - ezáltal garantálva, hogy erre a reklamációs határidőn belül ne kerülhessen sor.

Valójában pici SD-kártyák vannak benne

A 30 TB-os egységek belsejében egyébként valójában egy dupla, USB 2.0-s kártyaolvasó kapott helyet, ami be szimplán be van ragasztva két darab, mindössze pár száz MB-os kapacitással rendelkező SD-kártya. Ugyanakkor az egység a manipulált firmware miatt ezek kapacitását egyenként 15 TB-osnak jelenti le a gép felé, ami készséggel elhiszi ezt neki.

A kutatók szerint egyébként pont utóbbi az, ami a hamis meghajtókat lebuktatja - persze azon túl, hogy azok ára is irreálisa alacsony, és kevesebb, mint egy tizede egy valóban ekkora kapacitás kínáló legitim egységég -, mivel azok kapacitása pontosan az ígért 30 TB-nak tűnik a Windows-ban is.

Ez azonban a valódi egységeknél gyakorlatilag sosincs így, mivel a gyártói ún. gibi- és tebibájtokban számolnak, ami az egyébként az informatikában megszokott 1024-es helyett 1000-es szorzókat használ a nagyságrendi váltóegységek között, és ami miatt egy szerintük 30 TB-os SSD kapacitását a Windows valójában csak alig 27.2 TB-osnak jelentené.