A Google a jelek szerint azt tervezi, hogy hamarosan két, első hallásra furcsa képességgel vértezi fel a mobilos rendszerével működő okostelefonokat. Ezek szerint ugyanis a cég azon dolgozik, hogy horkolás- és köhögéskövetést építsen az Androidhoz ingyenesen biztosított Digital Wellbeing alkalmazásába.

Az egészségtámogató alkalmazást a Google még az Android 9-cel együtt adta ki, és bár annak funkciói eddig elsősorban csak a túlzott mobilhasználatból eredő egészségkárosodások megelőzésének, illetve minimalizálásának segítésére korlátozódtak, úgy tűnik, hogy a cég több új funkcióval tervezi felvértezni azt. Ezek között lehet a köhögés- és horkolásészlelés is, amikre utaló jeleket a felhasználó által az alvásra szántként megjelölt időszakokban figyelne az app.

Ehhez a telefonok mikrofonját használná fel, amit folyamatosan figyelne a horkolásra és köhögésre utaló hangok után kutatva, majd ezeket naplózná, és felébredést követően megtekinthetővé tenné a felhasználó számára. Így utóbbi értesülhetne arról ha olyan jellegű alvás-, illetve légzészavarok gyötrik, amiket egyébként maga nem észlel pihenés közben, de amik kutatások szerint jelentős hatással lehetnek a szív- és érrendszer egészségére, de még a szellemi állapotra is.

Az újításra egyelőre csak fejlesztői nyomok utalnak az említett alkalmazás legújabb verziójában, így nem tudni, hogy azok bevezetése eldöntött tény -e már, illetve mikor kerülhet sor rá.