Az EVGA, az egyik legrégebbi és legnevesebb videókártya-gyártó pénteken drámai bejelentést tett. Ennek értelmében a cég 23 év után leáll a szóban forgó adapterek gyártásával, és a jövőben nem fog új ilyen termékeket kiadni.

Az EVGA - ami mindig is kizárólag csak az Nvidia chipjeivel szerelt kártyákat készített - meglepő bejelentésében a döntés okaként magát az Nvidia-t jelölt meg, ami elmondása szerint az utóbbi években olyan feltételeket kezdett el diktálni a kártyagyártók felé, ami mellett egyszerűen már nem érdemes a piacon maradniuk.

EVGA RTX 3090 videókártyaEVGA RTX 3090 videókártya

A probléma része az EVGA elmondása szerint az, hogy miközben az Nvidia akár 65%-os haszonnal adja tovább chipjeit, a kártyák árainak korlátozásával gyakran csak pár százalék hasznot hagy a gyártóknak. Ezen kívül az Nvidia a saját Founder Edition kártyáival árban rendszeresen alávág a partnergyártóknak, ami megint csak csökkenti azok profitábilitását.

Az EVGA leszögezte, hogy a bejelentés nem jelenti a cég bezárását, eladását, vagy bármilyen üzleti problémát. Egyszerűen csak - közel negyed évszázad után - leállnak a videókártyák gyártásával, és helyette más termékeikre, mint pl. a tápegységek vagy latopok gyártása fognak fókuszálni.

Bár az EVGA kiszállása a piacról önmagában vélhetően nem lesz jelentős hatással, de ha a cég által említett problémák valósak és több másik gyártó is hasonló módon dönt, az már komoly szűkülését jelentheti a kínálati oldalnak. Ha ez valóban bekövetkezik, akkor az utóbbi időben drámai esésen átesett videókártya-árak ismét emelkedésnek indulhatnak, és az adapterek akár a kriptománia csúcsán elért szintre is drágulhatnak megint.