Közel negyed évszázad után az Intel megválik két ismert, ikonikus processzornevétől: a "Celeron"-tól és a "Pentium"-tól is - derült ki a héten. Ezek szerint a chipgyártó a jövőben a belépő szintű, laptopokba szánt lapkáit előbbi kettő helyett egyszerűen "Intel Processor" elnevezéssel fogja piacra dobni.

A Pentium és később a Celeron márkaneveket az Intel eredetileg a 486-ost követő asztali processzorai elnevezésére használta. Ugyanakkor a Core család az ezredfordulót követő bevezetésével a Pentium és Celeron márkanevek először a belépű szintű asztali processzorok, majd később a laptopokba szánt chipek piacára szorultak vissza - ahonnan most azonban szintén el fognak tűnni.

A jövőben egyszerűen ezzel az "Intel Inside" logóval fogják jelölni, hogy belépű szintű Intel processzor található egy gépbenA jövőben egyszerűen ezzel az "Intel Inside" logóval fogják jelölni, hogy belépű szintű Intel processzor található egy gépben

Bár a vállalat nem részletezte, hogy miért dobja a márkaneveket, de abban valószínűleg az játszhatott szerepet, hogy ezek már nem bírtak valódi jelentéssel, és nem igazán lehetett már egyértelmű teljesítménybeli sajátosságokat sem kötni hozzájuk. A Pentium márka eredetileg, múlt évezredbeli bevezetésekor még az Intel legerősebb asztali chipjeit jelölte, de az évek során egyre lejjebb csúszott, és legutoljára már csak a jellemzően előző generációs architektúrára, illetve gyártási technológiára épülő, leggyengébb lapkákat jelölték vele.

Az Intel első Pentium processzora. A márka akkor még a csúcsszintet jelölte.Az Intel első Pentium processzora. A márka akkor még a csúcsszintet jelölte.

Az új "Intel Processor" elnevezés ezzel szemben nem hordozza magában ezt az immár negatív jelentéstartalmat, és előtérbe helyezi a gyártó nevét helyette. Ezen kívül lehetőséget ad majd a forgalmazók számára, hogy azok látszólag ne jelöljék meg azt, hogy milyen chip is működik az általuk árult gépekben (azon túl persze, hogy az az Inteltől származik), ezáltal kevésbé nyilvánvalóvá téve, hogy a vásárlók valójában egy igen gyenge masinát vásárolnak majd meg.

Az Intel egyelőre nem közölte, hogy mikor fogja az első, immár az új "Intel Processor" elnevezést viselő processzorokat bejelenteni.