A héten egy meglepő (?) és nyugtalanító információ látott napvilágot a YouTube működésével kapcsolatban. Ezek szerint a Google videómegosztó oldalán hiába is szavaz le valaki egy videót a "Nem tetszik" gombbal, a szájt magasról tesz arra, és abszolút nem veszi figyelembe a negatív értékelést, amikor a felhasználóknak ajánlott anyagokat rangsorolja.

Legalábbis ezt állítja a Mozilla egy friss felmérésére alapozva, amiben azt vizsgálta, hogy a szóban forgó gombon kattintás és a YouTube ajánlásai között milyen összefüggést lehet felfedezni. Az eredmények szerint egy videó "diszlájkolása" a Nem tetszik gombbal mindösszesen csak 12%-ban akadályozta meg, hogy a leszavazott videót, illetve ahhoz hasonló más videókat az oldal ajánlgassa a felhasználónak - ami azt jelenti, hogy a gombnak erre gyakorlatilag nincs hatása.

A YouTube nem csak nem jeleníti meg a negatív értékelések számát, de nem is nagyon veszi figyelembe a Nem tetszik gomb megnyomásátA YouTube nem csak nem jeleníti meg a negatív értékelések számát, de nem is nagyon veszi figyelembe a Nem tetszik gomb megnyomását

A felfedezés nagy csalódás lehet azoknak a felhasználóknak, akik eddig azt gondolták, hogy van értelme leszavazni a rossz minőségű, megtévesztő vagy hamis információkat tartalmazó videókat - és ezzel befolyásolni tudják azt, hogy milyen más anyagok kerülnek majd a szemük elé. A jelek szerint ugyanakkor ez nincs így, és a YouTube algoritmusai nagyrészt ignorálják azt, ha a felhasználók negatív értékeléseket adnak le a videókra.

A dolog abból a szempontból nem túl nagy meglepetés, hogy a YouTube már egy évvel ezelőtt megkezdte a Nem tetszik funkció részleges kivezetését, amikor is elkezdte elrejteni a videókra leadott negatív szavazatok számát, és csak a pozitív értékelések számlálóját hagyta meg. Akkor a Google a változást azzal indokolta, hogy így kívánja megvédeni a megosztó tartalmakat közzétevőket attól, hogy "trollok" koordinált támadással "értékelésbombázzák" azokat, és így próbálják befolyásolni mások véleményét is a videóról.

Ugyanakkor a mostani felmérés eredményei szerint nem csak arról van szó, hogy a YouTube elrejti a negatív értékelések számát, hanem azokat nem is nagyon veszi figyelembe, még az azokat leadó felhasználóknak adott ajánlások vonatkozásában sem - ami nyilván teljesen szembe megy azzal a céllal, hogy a látogatók a tartalmakat saját ízlésükhöz szabhassák, és ne pedig egy központilag nyomott "menüt" kapjanak.