A Microsoft a héten újabb elemmel bővítette azt a listát, amiben a Windows 10 legújabb, múlt hónapban kiadott 22H2-es verziójának ismert problémáit listázza. Az újabb bejegyzésben a cég elismerte, hogy a frissítés telepítése problémákat okozhat a rendszer egyik legalapvetőbb eleme, a tálca működésében is.

A leírás szerint ez a tálca hirtelen eltűnésében, valamint annak lefagyásában testesülhet meg. Redmond nem részletezte, hogy milyen körülményektől függhet a hibajelenség felbukkanása, csak azt, hogy erre sor kerülhet az új verziót feltelepítőknél. (A probléma jelen cikk szerzőjénél is jelentkezett egyébként.)

Ugyanakkor a cég jó hírrel is szolgált a jelenségbe belefutó felhasználók számára: ezek szerint ugyanis a probléma kapcsán eszközölt egy ún. Known Issue Rollback-ot (KIR), ami lényegében azt jelenti, hogy visszavont egy módosítást a rendszer működésében, ami eredetileg a frissítés részeként települt. Így aki most vált a Windows 10 22H2-re, az egyáltalán nem fog találkozni már ezzel a problémával, de aki felrakta, annak gépéről is hamarosan automatikusan eltávolítja majd a Windows Update a frissítés problémás részeit.

A Windows 10 22H2 telepítése korábban már több másik problémát is okozott, mint pl. további frissítések telepítésének akadályozása, a OneDrive app működésének zavarása, a domainekhez csatlakozás ellehetetlenítése, vagy a Kerberos hitelesítés gátlása, amiknek egy részét már megoldotta a Microsoft - más hibák azonban továbbra is felbukkanhatnak benne.