Elon Musk, a Twitter azt az elmúlt két hétben rosszabbnál rosszabb döntésekkel sújtó új vezetője a hétvégén újabb olyan döntést hozott, ami vélhetően igen sokaknál kiveri majd a biztosítékot. Musk ugyanis feloldotta Donald Trump, az egykori amerikai elnök 2021 eleje óta tartó kitiltását, amit az még a Capitolium elleni lázadásban betöltött szerepéért kapott.

Musk hivatalosan egy, a Twitter-felhasználók körében tartott közvéleménykutatással indokolta a feloldást, és azzal, hogy szerinte "az emberek erre szavaztak". Az általa korábban ezügyben feltett kérdésre több, mint 15 millió fiókról érkezett válasz, és ezeknek 51.8%-a a több más közösségi platformról is kitiltott, és ezért saját közösségi szájt indítására kényszerített Trump visszaengedése mellett voksolt.

A szavazással és eredményével ugyanakkor Musk ismét egy óriási öngólt lőtt, illetve hamisságáról tett újabb tanúbizonyságot. Korábban ugyanis pontosan azzal az indokkal akart visszalépni a Twitter megvásárlásától, hogy azokon szerinte jóval magasabb lehet a Twitter által elismert 5%-nál a botok aránya - viszont jelen szavazásban a különbség az "igen" és a "nem" szavazatok között még a Twitter által elismert botszámnak is csak a töredéke volt.

Ez tehát azt jelenti, hogy könnyen meglehet, hogy ezt a szavazást (is) a hamis fiókok és botok milliói döntötték el - akik befolyását és főleg szavazatait azonban Musk most egyáltalán nem kérdőjelezte meg a szoros eredmény ellenére sem. Érdekesség egyébként az is, hogy bár Musk szerint a szavazásra felhívást 134 millió Twitter-felhasználó látta, szavazatot mégis csak 15 millió adott le benne - ami ugye alig több, mint 11%-a előbbieknek.

Ez a rendkívül alacsony részvételi arány, valamint a tény, hogy a szavazást elsősorban Musk követői látták, de ők és mindenki más is csak egy napig szavazhatott benne, azt is csak a hálaadási hétvége elején, még a Twitter-felhasználók körében is erős legitimitási kérdéseket vet fel az eredménnyel kapcsolatban.

Ehhez képest már csak ráadás, hogy egyáltalán nem biztos, hogy Trump valóban visszatér majd a Twitterre - ugyanis még egyetlen tweetet sem tett közzé újra elérhetővé vált Twitter-csatornáján. Ehelyett a fejleményt a saját ízére létrehozott - egyébként sorban már harmadik (mivel az előző kettő érdeklődés hiányában bedőlt) - közösségi oldalán, a Truth Social-on kommentálta, ahol egyelőre csak annyit mondott: azt (ti. a Truth-ot) biztosan nem fogja egyelőre elhagyni.

A másik oldalon borítékolható, hogy Musk döntése felhasználók újabb kivándorlási hullámját indíthatja el a Twitterről, ahonnan a Tesla-vezérnek már eddig is sikerült rengeteg embert elüldöznie - köztük több ezer fejlesztőt, üzemeltetőt és más szakembert is maga a Twitter alkalmazottai közül, ami ezek után kérdés, hogy miként tud majd működni tovább.

Frissítés: Időközben elkezdtek megjelenni Trump eredetileg üres visszaállított fiókján korábbi tweetjei, amik közül azonban a legújabb továbbra is csak 2021 januári, tehát a kitiltása előtti.