A San Francisco-i rendőrség a napokban egy olyan kérelmet nyújtott be a működését szabályozó felügyeleti szervhez a városvezetésnél, amiben ún. "gyilkos robotok" beszerzésére, illetve bevetésére kér engedélyt attól. A rendőrség a szerkezeteket olyan gyanúsítottak potenciális megölésére akarná használni, amik megítélésre szerint "túl nagy fenyegetést jelentenek a közre és a rendőrökre" ahhoz, hogy bármilyen más, a rendelkezésükre álló eszközökkel próbálják meg ártalmatlanítani őket.

A kaliforniai város rendőrsége egyébként már több mint egy tucat távirányítható robottal rendelkezik, de ezeket egyelőre nincs joga bevetni fegyverként, hanem mindössze csak felderítése és bombahatástalanítási feladatokra használhatja. A mostani kérelemmel azt akarnák elérni, hogy a robotok "kezébe" fegyvereket is adhassanak, és azok gyakorlatilag rálőhessenek az olyan gyanúsítottakra, akiket emberi megközelítéshez túl veszélyesnek találnak a rendőrök.

Ugyanakkor a javaslattal szemben igen komoly aggályok merülnek fel, és sokan ellenzik azt. Szerintük egyszerűen elfogadhatatlan, hogy "a rendőrség robotokat használjon polgárok kivégzésére, tárgyalás, esküdtszék és bíró nélkül". Ráadásul szerintük mivel a robotok, illetve azokon át kezelőik "kevésbé képesek a helyzetet felmérni, mint egy személyesen jelen lévő rendőr", ezért sokkal valószínűbb lenne, hogy a "halálos erő" "nem megfelelő módon kerül felhasználásra és/vagy a nem megfelelő célpontok ellen".

Az ellenzők amiatt is aggódnak, hogy a robotokat távirányító rendőrök sokkal könnyebben meghúznák a ravaszt, mint ha személyesen lennének a helyszínen. "Nagy különbség van aközött, hogy ha egy közvetlenül előttünk álló személyt kell bántatnunk, és a között, ha valakit egy képernyőn át bántunk", mondják.