Szerda délután az Európai Parlament (EP) ügyei iránt érdeklődő polgárok meglepve tapasztalhatták, hogy nem tudták előbbi honlapját megnyitni. Ennek oka az volt, hogy azt egy hackertámadás érte - miután az EP elfogadta azt a közös nyilatkozatot, amiben terrorista államnak minősítették Oroszországot a számos civil célpontot (többek között kórházakat) ért célzott támadások miatt.

Bár az már eleve magától értetődőnek tűnt, hogy kik állhattak a támadás mögött, az elkövetők siettek minden ezzel kapcsolatos kétséget eloszlatni. Az akciót ugyanis még aznap egy, a Kremlint támogató - illetve a Kremlin által támogatott - hackercsoport, a Killnet vállalta magára.

A csoport gyakorlatilag Oroszország Ukrajnai elleni inváziójának megindulásakor alakult meg, és azóta is folyamatosan támad polgári és kormányzati célpontokat. Ugyan a hackerek célja nyilvánvalóan nem ez volt, de akciójukkal gyakorlatilag csak megerősítették az Európai Parlament határozatát, amiben Oroszországot a terrorizmus állami szinten történő támogatójának nyilvánították.

Az erről szóló szavazáson egyébként a magyar EP-képviselők közül csak az ellenzékiek szavazták meg ezt a határozatot, míg a Fidesz képviselői tartózkodtak a szavazástól.