Bár a Bitcoint az elmúlt évek során már a világ számos országában betiltották, az Egyesült Államokban eddig nagyrészt érinthetetlennek tűnt az ismert kriptovaluta. A napokban azonban onnan is elkezdték kirakni szűrét, miután a pénzügyi szempontból legjelentősebb államban szintén megtiltották a Bitcoin és társai bányászatát, környezetszennyező jellege miatt.

Az állam területén csakis azok bányászhatnak kriptopénzeket, akik erre különengedélyt igényelnek - ezt pedig a jövőben csak akkor fogják megkapni, ha a szóban forgó tevékenységükhöz teljes mértékben megújuló energiaforrásokat használnak fel. Ugyan a jelenleg már ilyen engedélyt birtoklók tovább folytathatják tevékenységüket, de mivel ezek két évente lejárnak, így azok, akik nem teljesítik a feltételeket, nem fogják tudni ezeket megújítani.

Az új szabályozás kisebb pánikot indított el az amerikai kriptobányászok között, akik attól tartanak, hogy a New York-i példát számos másik állam is követni fogja majd. Ebben egyébként vélhetően nem is tévednek sokat, ugyanis a széndioxid-kibocsátás visszafogására tett vállalásokat lehetetlen lesz hasonló, a megújuló energiaerőforrások használatát előíró törvények nélkül teljesíteni.

A dolog mindenesetre jó hír a klímaváltozás, a környezetszennyezés és az energiaválság miatt aggódok számára, ugyanakkor nagyon rossz a bányászoknak, akikre az utóbbi időben amúgy is rájár a rúd. A Bitcoin ugyanis az elmúlt egy évben elvesztette értéke több mint három negyedét elképesztő árfolyamesése nyomán - a most bevezetett tilalom pedig most számos olcsó, de környezetszennyező energiaforrás használatát kizárja a bányászatban.