Mint arról már csütörtökön beszámoltunk, egy texasi cég, a Forgent Networks azt állítja, hogy képek tömörített átviteléről szóló szabadalma alapján jogosult jogdíjak szedésére a JPEG képek átvitelével kapcsolatban is. A cég az elmúlt évben már 15 millió dollárt be is vasalt a Sony Corporation-től szabadalma alapján.

Időközben a JPEG szabvány kidolgozó Joint Photo Experts Group is reagált a felreppent hírre, és közleményt tett közzé, amiben biztosítja a felhasználókat, hogy be fog mutatni olyan ún. "megelőző alkotásokat", amely a szóban forgó szabadalmat semissé teszi. A szabadalmak elfogadásának ugyanis előfeltétele, hogy a levédeni kívánt eljárás újszerű legyen, és ne már létező, közismert információkon alapuljon. Amennyiben a JPEG bizottságnak sikerül ilyen, a szabvány benyújtását megelőző alkotásokat találnia, úgy az semmissé teszi a szabadalmat, hiszen nem teljesül a szabadolom elfogadásának egyik előfeltétele.

Ez egyébként nem lenne kirívó eset, mert az utóbbi időben a szabadalmi fegyverkezés éleződésével párhuzamosan egyre többször derül fény arra, hogy az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatala olyan szabványokat fogadott el, amelyek esetében a szóban forgó kritériumok nem teljesülnek, vagy eleve túl általánosak ahhoz, hogy a törvény szerint le lehessen védeni őket.

A JPEG biztosság egyébként hasonló ügyben vizsgálatot folytat a Philips és a Lucent Technologies által birtokolt szabadalmakkal kapcsolatban, és azt reméli, hogy még a 2002 októberében Shanghai-ban megrendezésre kerülő gyűlése előtt sikerrel bizonyítja megelőző alkotások létezését, és így a szóban forgó szabadalmak megalapozatlanságát.