A The Register egy írása szerint a Nemzetközi Szabványügyi Hivatal (ISO) azt a példa nélküli lépés megtételét fontolgatja, hogy a JPEG formátumot felveszi formális szabványai közé, amennyiben a texasi Forgent cég nem szünteti be egy 17 éves - sokak szerint megalapozatlanul megítélt - szabadalomra alapuló jogdíjköveteléseit.

Richard Clark, a JPEG bizottság tagja és a JPEG.org egykori webmestere a The Register megkeresésére a kérdésben úgy nyilatkozott, hogy a Forgent követeléseire a válasz - két évtizedes jogdíjmentes használat után - szükségszerűen a specifikáció az ISO általi adoptálása. Amennyiben az ISO befogadja a szabványt úgy a JPEG - ezen a néven és jogi fogalomként - megszűnik létezni. Az ISO maga azonban nem intézkedhet önkényesen a szabadalom ügyében.

A JPEG biztosság véleménye szerint a szabadalom érvénytelen, mert léteznek már a Forgent szabadalmánál korábbról is úgynevezett megelőző alkotások, amelyek léte tárgytalanná tesz bármilyen szabadalmi kérelmet. A Forgent szabadalma egyébként 2004-ben lejárna, de a különböző gyártók és felhasználók addig sem akarnak fizetni a Sony-hoz hasonló módon horribilis díjakat a licenszekért.