Peru, Norvégia után most a brit kormány is a nyílt forrású szoftverek bevezetése mellett döntött. A kormányzati és közügyi szervek szoftverparkjának átalakítását a brit kormány azért látja szükségesnek, hogy ne legyenek kiszolgáltatva az egyedi formátumokat alkalmazó zárt forrású szoftverek gyártóinak. A lépés feltehetőleg újabb lökést ad a nyílt forrású mozgalomnak, amelyet már jó ideje olyan nagy nevek is támogatnak, mint az IBM, az Oracle vagy a Computer Associates.

A kormányzat hétfőn nyilvánosságra hozott, a kérdéssel kapcsolatos legutolsó tervezete szerint a jövőben az érintett szervek minden olyan feladathoz, ahol a különböző rendszerek együttműködése szempont, kizárólag nyílt szabványokra és specifikációkra épülő rendszereket szerezhetnének be. "A nyílt forrású szoftverek alkalmazása egyértelműen egy alapvető változás kezdetét jelentik a szoftveres infrastruktúra piacon, de ez nem csak egy olyan divathullám, amely idővel majd elmúlik, és a brit kormánynak fel kell ismernie ezt a tényt", nyilatkozta a Kormányzati Kereskedelmi Hivatal (OGC) egy képviselője.

A kormányzat már jelenleg is a nyílt forrású szoftverek használatát népszerűsíti e-kormányzati programjában, amelynek oka az, hogy az OGC véleménye szerint a nyílt forrású rendszerek biztonságosabbak zárt forrású társaiknál. "A megfelelően konfigurált nyílt forrású szoftverek legalább annyira biztonságosak lehetnek, mint zárt forrású társaik, és jelenleg kevesebb Internetes támadás célpontjai", nyilatkozta az OGC képviselője. (Megj: egyes szakértők véleménye eltér ebben a kérdésben, és számos tanulmány nem ezt támasztja alá - a Szerk.)

Jelzés értékű lehet, hogy a kormányzati döntés egy héttel a Microsoft sokak által kritizált új licensz-modelljére történő átállás határidejének lejárta előtt született meg.