A Microsoft önként kíván eleg tenni az Egyesült Államok Igazságügyminisztériumával (DoJ) a konszern ellen folyó trösztellenes perrel kapcsolatosan kötött peren kívüli egyezségben foglalt szankciók egyes részeinek - közölték a cég képviselői ma reggel. A pert vezető Colleen Kollar-Kotelly bírónő ugyanis még nem döntött arról, hogy elfogadja e a peren kívüli egyezséget. Szakértők szerint a Microsoft ezzel szeretné jelezni, hogy örülne ha a bírónő engedélyezné az egyezséget, de az sem kizárt, hogy a bírónő már meghozta döntését ez ügyben, amit már közölt is a Microsoft ügyvédeivel, és ennek köszönhető a redmondi óriás "nagyvonalú" gesztusa.

Az eredetileg a trösztellenes pert indító 18 szövetségi államból 9 már múlt év novemberében elfogadta a Microsoft és az Igazságügyminisztérium közti peren kívüli egyezséget. A maradák 9 állam szerint azonban az egyezségben foglaltak nem fosztják meg a Microsoft-ot monopol helyzetétől és az azzal történő visszaélés lehetőségétől, sőt kiterjesztésétől, így hallani sem akarnak a jelenlegi változat elfogadásáról. Követeléseik szerint a Microsoftot kötelezni kellene operációs rendszere modulárissá tételére annak érdekében, hogy a jövőben ne tudjon e piacon elért dominanciájával visszaélve az alkalmazások terén is aránytalan előnyre, és monopolhelyzetre szert tenni.

Bár a Microsoft ez utóbbit (ti. a moduláris Windows-t) mint technikailag "lehetetlen"-t elutasítja, azonban a napokban megjelent Windows 2000 Service Pack 3-ban, valamint a hamarosan várható Windows XP Service Pack 1-be beépített egy olyan funkciót is, amelynek segítségével az eredeti alkalmazások (pl. az Internet Explorer, az Outlook Express vagy a Media Player) másik gyártótól származó programokra cserélhetők le.