Egy a BCC weboldalán megjelent érdekes cikk szerint jövőre egy újabb lokalizált verzióval bővül a Windows-ok köre. Az eset érdekessége, hogy a szóban forgó nemzeti változat egy kevesebb, mint 2 millió lakossal rendelkező himalájai királyság számára készül, ahol az ezredforduolón még csak mindössze 500 (!) Internet-felhasználó volt található. Az új Windows nagy előrelépést jelenthet a kis nemzet számára, mert az első operációs rendszer lesz amely végre korrektül képes mind a 4500 bhután írásjel és vallásos szimbólum megjelenítésére.

Mint az a BCC cikkéből kiderül, a brit Orient Foundation, a Dzonghka Development Comission és a Microsoft együttműködésének végeredményeként mintegy két év fejlesztés után előálló bhutáni Windows elkészítését legnagyobb részt a Swiss Development Corporation finanszírozta. Az SDC célja a fejlődésben elmaradt régiók felzárkóztatásának elősegítése a fejlődő világhoz.

A várhatóan 2003-ban megjelenő bhután Windows végre egységesítheti az ország eddig nagyrészt inkompatibilis rendszerekből álló informatikai hálózatát, és esélyt adhat lakói számára az információs társadalom világába történő belépésre.