A Sony és a NTT DoCoMo nevével fémjelzett, összesen 25 tagot tömörítő BitWallet Inc. konzorcium hétfőn jelentette be, hogy hét nagy japán bank is hamarosan bevezeti Edy nevezetű, digitális készpénzfizetési rendszerét, jövőben kibocsátásra kerülő hitelkártyáik szerves részéve téve azt. Versenytárs nélkül ez könnyen a technológia szabvánnyá válását jelentheti.

Az Edy a Sony Felicia chipjére épülve a fizetést a nélkül teszi lehetővé, hogy a digitális készpénzt tartalmazó kártyát egy leolvasóba kellene illeszteni. E helyett a Sony chipet tartalmazó lapkát a speciális Edy szenzor 10 cm sugarú környezetébe kell helyezni ahhoz, hogy a vásárlás ellenértékének megfelelő digitális "készpénz" levonásra kerüljön róla.

A megoldás nagy előnye, hogy a pénz digitális alakját magán a kártyán tárolja, így nincs szükség a hitelkártyáknál megszokott időigényes authentikációra, hanem a másodperc törtrésze alatt átvitelre kerül az összeg a vásárlótól az eladóhoz. Az Edy terminál napi egy-két alkalommal veszi csak fel a kapcsolatot a banki központtal, hogy a vásárlók kártyáiról leemelt összegeket jóváírassa az eladó számláján.

A rendszert eredetileg kis értékű cikkeket árusító helyeken tervezték bevezetni, de a bankok hitelkártyáival történő integrálás új távlatokat nyit meg a technológia előtt. A BitWallet reményei szerint 1 éven belül 8.5 millió Edy-alapú kártya kerül majd forgalomba, amelynek egy harmadát a most megnyert hét új cég fogja kibocsátani.

A már jelenleg is több százezer a forgalomban keringő Edy kártyával Tokió több részén is lehet már fizetni.