Mint arról már hónap elején beszámoltunk, a Microsoft - nyilvánvalóan az ellene folyó trösztellenes per kimenetelét befolyásolandó - gesztus-jelleggel, önként (értsd: mielőtt még a bíróság kötelezte volna erre) számos eddig visszatartott információ, köztük 272 különböző programozói interfész nyilvánosságra hozatalát jelentette be.

A Microsoft végül is egy nappal a tervezett időpont előtt, tegnap tette közzé a Microsoft Developer Network (MSDN) oldalain a programozási csatolófelületekkel kapcsolatos információkat. A megjelent gyűjtemény a Microsoft állítása szerint a cég technikai íróinak egy hónapos munkáját reprezentálja, amelynek során az eddig dokumentálatlan alkalamazásprogramozói interfészeket (API) dolgozták fel, és dokumentálták.

Ugyanakkor az avatott szem könnyen felfedezheti, hogy a fent megjelölt oldalon közzétett "új" API-k nagy része már réges-régen dokumentált volt, nem csak a Microsoft-tól független szerzők által, de maga a Microsoft által kiadott Platform SDK és MSDN Library dokumentációkban. (Példának okáért említhetjük az SndPlaySound() leírását, ami gyakorlatilag semmi plusz információt nem hordoz a 2000 októberi Platform SDK-beli leírásához képest, de az IShellView COM interfész leírása is tökéletes egyezést mutat.)

Ráadásul a Microsoft még így is "adós marad" több száz, ha ugyan nem ezer az Internet Explorer, a Managament Console és az operációs rendszer egyéb részei által használt ActiveX és OLE2 vezérlők leírásával is, amelyek nélkül lehetetlenség a cég termékeivel egyenlő képességekkel rendelkező szoftverek készítésére. (Gondoljunk csak azokra a modem-telepítőkre, amelyek a felhasználói bevitelt emulálva telepítik a modemet, mert a közvetlen, programmatikus telepítéshez szükséges csatolók leírását a Microsoft máig nem hozta nyilvánosságra.)

A kíváncsiak a nyilvánosságra hozott programozói interfészek leírását az MSDN oldalain találhatják meg. Természetesen a következő Platform SDK megjelenéséig a függvények és a csatolók használatára csak "kézi" importtal van lehetőség, ami sok esetben eléggé problémás lehet.