A Microsoft hétfőn mutatta be mobil eszközökbe szánt, a .NET keretrendszert hasznosító technológiáinak legújabb változatát. Az bejelentések között a SQL Server 2000 Windows CE 2.0 mellett a .NET Compact Framework és a Visual Studio .NET for Smart Devices második bétája is megtalálható volt.

Az SQL Server 2000 CE 2.0 a redmondi óriás mobil eszközökbe szánt kompakt adatbáziskezelő rendszerének következő változata, amely immár a .NET keretrendszer használatát is támogatja. Az új adatbáziskezelő rendszer ezen kívül XML formátumú adatok importálását, exportálását és manipulálását is támogatja, és rendkívüli módon leegyszerűsíti a mobil adatbázisok szinkronizálását a központi nagy SQL szerverekkel.

A SQL szerver a .NET Compact Framework-öt, azaz a .NET keretrendszer egy kifejezetten a mobil platformokon felmerülő igényekhez leskálázott alkészletét támogatja, amely leginkább a Java 2 Mobile Edition-höz (J2ME) hasonlítható. A technológia lehetővé teszi a fejlesztők számára az asztali eszközökön futó .NET alkalmazások egyszerű portolását a mobil környezetekbe.

A Microsoft az ilyen környezetbe szánt alkalmazások fejlesztéséhez bocsátotta ki Visual Studio .NET for Smart Devices fejlesztőrendszerét, amelynek második bétáját jelentette most be. Az új Visual Studio SDE segítségével a hagyományos alkalmazások mellett webszolgáltatásokat és XML adatcserét használó programok is készíthetők.

A Microsoft most bemutatott új eszközeivel a mobil és a vezetéknélküli platform a Visual Studio keretrendszerbe történő szerves intergrálását célozza meg, amelyek révén a világszerte a Visual Studio-val dolgozó több, mint 6 millió fejlesztő számára szeretné az e platformokra történő szabad átjárást lehetővé tenni.