A Microsoft a jelek szerint lényeges változtatásokat hajtott végre konzoljának legújabb példányain. Legalábbis erre utal, hogy az utóbbi időben Xbox-ot vásárolt felhasználók egy része arra panaszkodott, hogy a korábbi példányokon probléma nélkül működő modchipjeik az új Xbox-okon már nem használhatóak.

A Microsoft szóvívője, Molly O'Donnell elismerte, hogy cége kisebb módosításokat hajtott végre a konzolon "a biztonság növelése és a költségek csökkentése" érdekében. O'Donell egyébként nem volt hajlandó részleteket közölni a módosítások természetét illetően, de annyit elmondott, hogy azok elsősorban a rendszerbetöltési folyamatba (boot) történő beavatkozást hivatottak megakadályozni.

Mint az ismeretes, az Xbox-on a modchip segítségével akár általános médialejátszó is kialakítható, valamint a Linux különböző változatainak futtatása sem jelent problémát már rajta. Így rengeteg ember vásárolja ilyen célokra a PC-khez képest rendkívül olcsó gépet, amelyet egyes információk szerint az árverseny következtében a Microsoft kénytelen önköltségi ár alatt adni. A modchip működésének meggátolásával így a Microsoft valóban sikeresen csökkentheti költségeit, amelyek minden egyes Xbox eladásával csak nőnek.

Az új Xbox-ok alaplapja jelentős eltérért mutat az eredetiétől, ami fizikailag teszi lehetetlenné a modchipek használatát, de e mellett a gép a rendszer-BIOS-nak is egy módosított változatát tartalmazza. Egy ausztrál hacker szerint a módosítások gyakorlatilag az összes jelenleg piacon lévő modchip használatát sikeresen megakadályozzák.

Bár valószínű, hogy a modchipek gyártói hamarosan újabb, már a módosított gépeken is működő változatokkal rukkolnak elő, kérdés, hogy vajon lépést tudnak -e majd tartani az Xbox védelmi mechanizmusainak kitalálóival, akik feltehetően újabb és újabb trükköket vetnek majd be ellenük. Mára feltehetőleg utóbbi emberekből több is dolgozik a Microsoft-nál, aki még a hónap elején jelentette meg ezzel kapcsolatos álláshirdetését.