Az IDC piackutató cég által a napokban közzétett jelentés szerint hamarosan szebbe idők köszönthetnek a jelenleg elég rossz napokat megélő, szoftverfejlesztéssel és -eladással foglalkozó cégekre. Az IDC előrejelzései szerint a dobozos szoftverek eladási mutatói mérsékelt növekedésnek indulhatnak a jövő évtől kezdődően, és a piac 2006-ra elérheti az éves 10-12 százalékos bővülést is. A piackutató cég szerint a PC-eladások mindössze 1.1 százalékos növekedést fognak idén mutatni.

"2002 második felében egy lassú fellendülés várható, és optimistán ítéljük meg a növekedés alakulását", mondta Tony Picardi, az IDC elemzője. "Néhány pozitív gazdasági mutatótól eltekintve, nem kétséges, hogy a gazdasági bizonytalanság a vállalati befektetések az egyébként szokásosnál alacsonyabb szinten maradását eredményezte, amely a szoftverpiac növekedését is megfékezte".

Az IDC adatai szerint a dobozos szoftverek iránt világszerte nagyjából egyenletes kereslet mutatkozott. Az elmúlt évben az értékesítési mutatók alapján első helyen a Microsoft végzett, akit a második helyen az IBM, a harmadikon pedig az Oracle követett. Idén a dobogoról mind a SAP, mind a Computer Associates lecsúszott.

Az IDC szerint különösen a vállalati erőforrások tervezését elősegítő csomagok fognak a fellendüléshez hozzájárulni, amelyek piaca 2006-ra 11.5 százalékos éves növekedést fog produkálni.