Az egykor a hálózati operációs rendszerek koronázatlan királyának számító Novell azt fontolgatja, hogy egyes termékeinek forráskódját megnyitja a nyilvánosság előtt is. A cégen belül frissen létrehozott Open Source Review Board (OSRB) jelenleg azt vizsgálja, hogy mely termékeket és milyen feltételek mellett lehetne nyílt forráskódúvá tenni.

"Több lehetőséget is megvizsgálunk termékeink nyílt forrásúvá tételére, ezért erről beszélnem korai lenne. Elsődleges célunk a bírálóbizottság felállítása, és a nyílt forrásra összepontosítás, a Linux felkarolása, és a munka a közösséggel", magyarázza Chris Magnusson, a Novell OSRB vezetője. "Célunk a Novell fejlesztők és felhasználók a Linux-on is futó alkalmazásokkal és eszközökkel történő ellátása. Az a szándékunk, hogy a Netware-t minél inkább Linux-szerűvé tegyük a fejlesztők számára".

"Feladatunk a Novell-en belüli nyílt forrású aktivitások felügyelete. Arról is gondoskodunk, hogy a nyílt forrású tevékenységek ne veszélyeztessék a céget, és biztosítjuk, hogy amikor szükséges és megfelelő, akkor a módosításokat visszajutassuk a közösségnek. A Novell több szoftver kódbázissal is szorosan együttműködött: köztük a Perl-le, az Apache-csal és a Tomcat-tel is. A PHP-t is portoltuk platformunkra, és amikor változatatásokat hajtunk végre ezeken a kódbázisokon, akkor azt ingyen visszajuttatjuk a közösségnek", mondja.

A Novell a jövőben sokkal több nyílt forrás bevonását tervezi, és elsősorban a webfejlesztőkre fog fókuszálni. Ezen túlmenően a cég számos zárt forrású termékének Linux-on futó változatát is ki fogja adni, amelyek reményeik szerint számos nagy disztribúcióban is meg fognak jelenni.