A magukat a "kreatív közösség" képviselőinek tituláló szervezetek a napokan több, mint 2.300 amerikai felsőoktatás intézményhez nyílt levelet küldtek, amiben az intézmények vezetőitől a fájlcserélő hálózatok működésének megakadályozását követelik. A levelet író Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA), az Amerikai Filmipari Szövetség (MPAA), az amerikai Nemzeti Lemezkiadó Szövetség (NMPA), és az Amerikai Dalíró Szövetség (SGA) aggodalmukat fejezik ki a vezetők részére a fájlcserélő hálózatok által okozott sávszélességpazarlás és biztonsági kockázatokkal kapcsolatban; egyben azonnali és hathatós intézkedéseket várnak el az egyetemek és főiskolák részéről.

A szóban forgó szervezetek ezen túlmenően fontosnak tartják, hogy a felsőoktatási intézmények informálják tanulóikat a - többek között a gondolatok és információk szabad áramlását lehetővé tevő - fájlcserélő hálózatok üzemeltetésének káros gazdasági és jogi következményeiről, egyértelmű irányelveket állítsanak fel a megengedett és a tiltott tevékenységekkel kapcsolatban, valamint, hogy ellenőrizzék az irányelvek betartását a diákok tevékenységeinek megfigyelése révén. A szabályokat megsértőkkel szemben pedig kemény fellépést és büntetések foganatosítását tartják kívánatosnak.

A gyakorlatilag az összes amerikai felsőoktatási intézményt tömörítő hat különböző oktatási szervezet válaszlevelében a téma fontosságát elismerve, annak minél előbbi alapos megvitatását kéri olyan nyílt fórumokon, ahol a médiaipar és az egyetem képviselőin kívül a könyvtárak és a diákok képviselői is részt vesznek. Meggyőződésük szerint a problémát központilag nem lehet kezelni, hanem intézményenként külön kell megoldásokat kidolgozni, figyelve a hallgatók privátszférájának és az egyetemi szabadság védelmére is.