Úgy látszik a Microsoft által néhány hete az Xbox-okon bevezetett, a modchipek működését meggátoló módosítások nem voltak hosszúéletűek, és a rájuk fordított befektetés nem nagyon fog megtérülni. Legalábbis erre utal egy az Xbox-Hacker fórumon alig néhány órája postázott hozzászólás, amelyben az Xbox Linux Team egy tagja arról értesíti az olvasókat, hogy a konzol "v1.1" verzióját sikerült egy az eredetitől eltérő BIOS-szal is működésre bírni - minden kiegészítő hardver nélkül. A postázott információk szerint előre láthatólag egy héten belül az Xbox új verzióján is probléma nélkül fog futni a Linux.

A Microsoft állásfórumain még szeptember elején tűnt fel egy hirdetés, amelyben a redmondi óriás az Xbox-ok védelmi rendszereit fejlesztő embereket keresett. Nem sokkal később a Microsoft azt is bejelentette, hogy ki fogja zárni Xbox Live szolgáltatásából az azt módosított konzolokkal használni próbáló felhasználókat. Szeptember végén aztán boltokba is kerültek az első hardveres és szoftveres átalakításokat egyaránt tartalmazó "v1.1"-es Xbox-ok is, amelyeken az összes addigi modchip használhatatlannak bizonyult.

A most közzétett szoftveres törést ugyan az Xecuter modchip gyártója egy teljes nappa megelőzte, de a két dolog nem hasonlítható össze, hiszen előbbi megoldás külön hardver igénybevétele nélkül teszi lehetővé az Xbox eredeti szoftvereinek tetszőleges másikra cserélését.

Az Xbox-Linux projekt egyébként éppen a múlt héten bocsátotta a Microsoft konzolján futó első teljes Linux disztribúcióját. A Mandrake Linux 9 alapjaira építkező 350 MB-os telepítő szabadon letölthető a projekt honlapjáról.